Krem z pora: Idealny na odkwaszenie organizmu
Ta zupa jest dietetyczna, lekkostrawna i zasadotwórcza. Dlatego warto ją jeść raz w tygodniu.

Składniki
- 500 g porów (tylko białe części)
- 150 g ziemniaków
- 1 l bulionu drobiowego
- 300 ml
- gęstej śmietany
- sok z połowy pomarańczy
- 30 g masła
- sól
- pieprz czarny
50 min
6
Przygotowanie
Pory starannie myjemy i kroimy na cienkie plasterki, a obrane ziemniaki w małą kostkę. Masło roztapiamy. Wrzucamy pory oraz szczyptę soli. Dusimy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
Do porów dodajemy ziemniaki, mieszamy. Dusimy trzy minuty, po czym wlewamy bulion i sok wyciśnięty z połowy pomarańczy. Gotujemy 20 minut.
Do zupy dodajemy śmietanę, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia. Zupę miksujemy np. blenderem na gładki krem.
Zobacz także: