Krem z pora: Idealny na odkwaszenie organizmu

Ta zupa jest dietetyczna, lekkostrawna i zasadotwórcza. Dlatego warto ją jeść raz w tygodniu.

 Zupę miksujemy blenderem na gładki krem
Zupę miksujemy blenderem na gładki kremPicsel123RF/PICSEL

Składniki

  • 500 g porów (tylko białe części)
  • 150 g ziemniaków
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 300 ml
  • gęstej śmietany
  • sok z połowy pomarańczy
  • 30 g masła
  • sól
  • pieprz czarny
50 min
6

Przygotowanie
Pory starannie myjemy i kroimy na cienkie plasterki, a obrane ziemniaki w małą kostkę. Masło roztapiamy. Wrzucamy pory oraz szczyptę soli. Dusimy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.

Do porów dodajemy ziemniaki, mieszamy. Dusimy trzy minuty, po czym wlewamy bulion i sok wyciśnięty z połowy pomarańczy. Gotujemy 20 minut. 

Do zupy dodajemy śmietanę, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia. Zupę miksujemy np. blenderem na gładki krem. 

Zobacz także:

Jak powstała rękawica do demakijażuStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas