Krem z pora z wędzonym łososiem
Składniki
- 3 duże pory (tylko biała część)
- 3 łyżki masła
- 2 średnie ziemniaki
- 150 ml białego wina
- 750 ml bulionu warzywnego
- 2 czubate łyżki serka mascarpone
- 3 plastry wędzonego łososia
- ziarna czarnego sezamu
- 1 łyżka oliwy
- po szczypcie gałki muszkatołowej,
- soli, pieprzu, cukru i słodkiej papryki
- 2 gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
1. Pory dokładnie oczyść. Odłóż zielone części, a białe pokrój w grube plastry. Ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę.
2. W garnku rozgrzej masło i wrzuć pory. Dopraw solą i szczyptą cukru. Smaż przez około 3-4 minuty.
3. Wlej wino i duś, aż odparuje część płynu. Wrzuć ziemniaki, rozmaryn i zalej bulionem. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
4. Usuń gałązki rozmarynu. Dodaj mascarpone, dopraw i zmiksuj. Nalej zupę do bulionówek. Na każdej ułóż porcję łososia. Przed podaniem posyp papryką i sezamem.
Zobacz również: