Krem z porów

Składniki
- oliwa z oliwek
- pół bułka wrocławska
- sól, pieprz
- parmezan
- 2 średnie ziemniaki
- 4 duże pory sałatkowe
- kostka rosołowa
7 i wiecej osób
Pory dokładnie oczyścić, umyć, odciąć ciemnozielone części i cienko je pokroić. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej pory. Ziemniaki obrać i pokroić na nieduże kawałki, dodać do porów, gdy te się zarumienią. Smażyć razem około minutę.
Wlać 1 i 1/2 litra wrzątku, dodać kostki rosołowe. Gotować przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie przygotować grzanki. Bułkę pokroić w drobną kostkę i zrumienić nieco na suchej patelni. Zupę zdjąć z ognia i zmiksować. Doprawić do smaku i jeszcze raz zagotować.
Posypać tartym parmezanem. Krem oraz grzanki podawać osobno.