Reklama

Krem ze szparagów z łososiem

Delikatna i pyszna

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 500 g białych szparagów
  • 500 g zielonych szparagów
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 70 g mąki
  • 200 g bitej śmietany
  • sok z połówki cytryny
  • 300 g wędzonego łososia
  • 250 ml bulionu warzywnego

 1. Umyte szparagi bez zdrewniałych końcówek wrzuć do posolonego wrzątku i gotuj na wolnym ogniu ok. 10-15 minut.

2. Ostudzone szparagi pokrój w cienkie ukośne plasterki.

3. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę.

4. Oprósz cebulę mąką i przełóż do garnka. Dodaj połowę ugotowanych szparagów i zalej to wszystko bulionem. Zagotuj i zmniejsz gaz.

5. Dodaj bitą śmietanę i masło. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Reklama

6. Ostudź zupę, po czym dokładnie zmiksuj ją blenderem.

7. Rozlej zupę do talerzy, a następnie na wierzchu każdej porcji ułóż pozostałe szparagi oraz pokrojonego na małe kawałki wędzonego łososia.

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy