Krem ze szparagów z łososiem
Delikatna i pyszna

Składniki
- 500 g białych szparagów
- 500 g zielonych szparagów
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka masła
- 70 g mąki
- 200 g bitej śmietany
- sok z połówki cytryny
- 300 g wędzonego łososia
- 250 ml bulionu warzywnego
4
1. Umyte szparagi bez zdrewniałych końcówek wrzuć do posolonego wrzątku i gotuj na wolnym ogniu ok. 10-15 minut.
2. Ostudzone szparagi pokrój w cienkie ukośne plasterki.
3. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
4. Oprósz cebulę mąką i przełóż do garnka. Dodaj połowę ugotowanych szparagów i zalej to wszystko bulionem. Zagotuj i zmniejsz gaz.
5. Dodaj bitą śmietanę i masło. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
6. Ostudź zupę, po czym dokładnie zmiksuj ją blenderem.
7. Rozlej zupę do talerzy, a następnie na wierzchu każdej porcji ułóż pozostałe szparagi oraz pokrojonego na małe kawałki wędzonego łososia.