Reklama

Kremowa zupa z boczkiem

Ziemniaki to nie tylko świetny dodatek do obiadu, lecz i zaskakujące danie w roli głównej. Polecamy przepis na krem z ziemniakami i boczkiem- rozpływa się w ustach!

Składniki

  • 1 litr gotowego bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 cebule
  • pół średniej wielkości pora
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g startego żółtego sera
  • łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 duże plastry boczku wędzonego

Sposób przygotowania:

1. Cebulę i por drobno posiekaj i podduś na maśle (łyżkę zeszklonego pora pozostaw do dekoracji) . Następnie dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podduś. Ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do cebuli z czosnkiem. Wsyp przyprawy. 

2. Warzywa zalej gorącym rosołem. Jeśli potrzeba, uzupełnij wodą , tak by wszystkie składniki były przykryte. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. W tym czasie przesmaż na patelni boczek , na rumiano z obu stron. Następnie zdejmij z patelni i osusz na ręczniku papierowym. 3. Zupę zdejmij z ognia i zmiksuj na gładko. Posyp pokruszonym boczkiem i kawałeczkami pora. 

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy