Kremowa zupa z kawałkami grzybów
Aromatyczna i smakowita - taka jest właśnie kremowa zupa grzybowa. Idealna na każdą okazję!
Składniki
- 350 g pieczarek
- 25 g masła
- pół cebuli
- 400 ml bulionu warzywnego
- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- 125 ml śmietany 18 lub 30%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w dość grube plasterki.
2. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, roztapiamy połowę masła. Dodajemy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli.
3. Dodajemy resztę masła oraz pieczarki. Smażymy ok. 5 minut, aż grzyby lekko się zarumienią.
4. Dodajemy bulion i posiekaną natkę. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
5. Połowę zupy odlewamy i miksujemy na gładki krem. Następnie łączymy z pozostałą zupą i dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
6. Wlewamy zupę do kokilek lub na talerze i dekorujemy natką pietruszki oraz oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Zobacz także: