Kremowa zupa z kawałkami grzybów

Aromatyczna i smakowita - taka jest właśnie kremowa zupa grzybowa. Idealna na każdą okazję!

Zupę możesz podać z grzankami z bułki wrocławskiej.
Zupę możesz podać z grzankami z bułki wrocławskiej.123RF/PICSEL

Składniki

  • 350 g pieczarek
  • 25 g masła
  • pół cebuli
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 125 ml śmietany 18 lub 30%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w dość grube plasterki.

2. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, roztapiamy połowę masła. Dodajemy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli.

3. Dodajemy resztę masła oraz pieczarki. Smażymy ok. 5 minut, aż grzyby lekko się zarumienią.

4. Dodajemy bulion i posiekaną natkę. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut.

5. Połowę zupy odlewamy i miksujemy na gładki krem. Następnie łączymy z pozostałą zupą i dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

6. Wlewamy zupę do kokilek lub na talerze i dekorujemy natką pietruszki oraz oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Zobacz także:

Kurczak z pieczarkami i boczkiemStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas