Kremowa zupa z klopsikami
Zupę podaj z ziemniakami i klopsikami.

Składniki
- 1 kg cukinii
- 1 duża cebula
- 2 ziemniaki
- 1 l bulionu warzywnego
- 40 dag mielonego mięsa drobiowego
- 1 mały serek topiony śmietankowy
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz świeżo mielony
- zioła prowansalskie
- natka pietruszki
- olej
Przygotowanie:
Mięso wymieszać z jajkiem i bułką, doprawić solą, pieprzem, ziołami, formować klopsiki, usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju, dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Zalać bulionem, ugotować do miękkości, doprawić przyprawami i serkiem.
Ziemniaki obrać, ugotować osobno. Zupę zmiksować, podawać z klopsikami i ziemniakami, pokrojonymi w kostkę. Posypać natką.
Zobacz także: