Kremowa zupa z kurek
Aromatyczna zupa krem na bazie kurek.

Składniki
- 500 g kurek
- spora cebula
- 4 ziemniaki
- litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- łyżka masła
- 200 ml kwaśnej śmietany
- natka pietruszki
- 2 sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kurki oczyszczamy, dokładnie myjemy i odcedzamy na durszlaku. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę, cały czas mieszając. Dodajemy kurki, zwiększamy płomień i dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż odparuje cała woda. Dodajemy masło, mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. 2. Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości, w połowie czasu wrzucając także kurki. 3. Do śmietany wlewamy kilka łyżek zupy i mieszamy. Zmniejszamy ogień i powoli wlewamy śmietanę do zupy, cały czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy garnek z ognia. Posypujemy natką pietruszki. Zobacz także: