Reklama

Kremowa zupa z kurek

Aromatyczna zupa krem na bazie kurek.

Składniki

  • 500 g kurek
  • spora cebula
  • 4 ziemniaki
  • litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • natka pietruszki
  • 2 sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Kurki oczyszczamy, dokładnie myjemy i odcedzamy na durszlaku. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę, cały czas mieszając. Dodajemy kurki, zwiększamy płomień i dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż odparuje cała woda. Dodajemy masło, mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. 

2. Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości, w połowie czasu wrzucając także kurki. 

3. Do śmietany wlewamy kilka łyżek zupy i mieszamy. Zmniejszamy ogień i powoli wlewamy śmietanę do zupy, cały czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy garnek z ognia. Posypujemy natką pietruszki. 

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy