Kremowy kurczak z brązowym ryżem
Lekko, zdrowo i smacznie! Jeśli lubisz dania z drobiu, przepis na tego kremowego kurczaka z pewnością przypadnie ci do gustu.

Składniki
- 4 podudzia z kurczaka bez kości
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- łyżka ziół prowansalskich
- łyżka papryki słodkiej
- łyżka suszonego czosnku
- 2 łyżki masła
- marchew pokrojona w kostkę
- 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w plastry
- 100 g kurek
- cebula pokrojona w kostkę
- 300 g ugotowanego brązowego ryżu
- 150 ml śmietanki 30%
- 50 g parmezanu
Sposób przygotowania:
Kurczaka marynujemy w: oliwie, soli, pieprzu, papryce słodkiej, suszonym czosnku oraz ziołach prowansalskich. Zostawiamy na co najmniej 30 minut. Smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru, około 5 minut z każdej strony. Na tej samej patelni dodajemy masło, marchewkę, kurki, seler naciowy i cebulę. Po 5 minutach dodajemy ugotowany brązowy ryż, śmietankę, parmezan oraz kurczaka. Dusimy jeszcze 10 minut. Podajemy że starym parmezanem. Smacznego!