Krewetki marynowane w czerwonym curry
Wg przepisu Bobby'ego Flaya.
Składniki:
1 puszka (400g) mleka kokosowego
1 łyżka czerwonej pasty curry
½ czerwonej cebuli, drobno posiekanej
25g świeżych liści kolendry
Sok z 1 limonki
2-3 łyżki oleju rzepakowego
Sól i świeżo mielony pieprz
900g krewetek, z ogonkami
Przygotowanie:
1. Nagrzej grill. Połącz mleko kokosowe, pastę curry, cebulę, kolendrę, sok z limonki I olej w dużej misce. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj krewetki i wymieszaj. Przykryj naczynie i pozostaw do marynowania w temperaturze pokojowej na 20 minut.
2. Wyjmij krewetki i grilluj przez około 2 minuty po każdej ze stron. Podawaj na brązowych torebkach papierowych.
Przepisy pochodzą z Polsat Food Network. Kanał Polsat Food Network prezentuje szereg inspiracji kulinarnych z różnych stron świat. W ramówce listopadowej znajdziesz program "Marion w Tajlandii". Chef Cordon Bleu, Marion Grasby, została wprowadzona w tajniki kuchni tajskiej przez matkę, która nauczyła ją sztuki gotowania na Woku. W tej pięknie nakręconej serii, Marion powraca do tajskich korzeni w małej wiosce Nakhon Chum, miejscu narodzin jej matki. Po drodze opowiada o egzotycznych tajskich składnikach, pokazuje unikalne tradycje kulinarne Tajlandii i gotuje pełną gamę pysznych i niecodziennych tajskich dań.
"Marion w Tajlandii" w Polsat Food Network - dni powszednie o godz. 14:30.
Więcej informacji znajdą Państwo na stronie: www.foodnetwork.pl