Krewetki na patyku w sosie Worcestershire
Sezon grillowy już w pełni, pora wykazać się kulinarną inwencją. Zaskocz domowników kolorowymi przysmakami na patyku.
Składniki
- 600 g mrożonych krewetek
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki posiekanego czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
na sos
- 4 łyżki masła
- 1 i 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
Sposób przygotowania:
1. Krewetki rozmroź i wymieszaj z oliwą, posiekanym czosnkiem i solą - odstaw na ok. 1/2 godziny. W rondelku rozpuść masło, dodaj przyprawy, wymieszaj, zdejmij z ognia, wlej sos Worcestershire oraz sok z cytryny.
2. Krewetki nadziej na patyczki i grilluj kilka minut. Gotowe polej ciepłym sosem. Możesz je też podawać z klasycznym sosem pomidorowym.
Zobacz także: