Krewetki zapiekane w kwiatach cukinii
Przepis Anny Jurksztowicz.
Cukinie muszą być świeżo zerwane, gdyż umieszczenie wewnątrz suchego kwiatu nadzienia w postaci całej krewetki jest niemożliwe. Niektóre kwiaty są tak delikatne, że nie dają się rozchylić bez uszkodzenia. Wtedy można lekko dmuchnąć prosto w "oczy" kwiatu i uchwycić moment rozchylenia płatków.
Krewetki przed nadziewaniem powinny mieć już jakiś konkretny smak, należy je więc wcześniej zamarynować. Ugotowane krewetki (różowe) lub surowe (szare), obrane z pancerzy, marynować w sosie z oliwy z czosnkiem i posiekaną natką pietruszki.
Ostrożnie nadziewany krewetką każdy kwiat.
Przygotować ciasto naleśnikowe, każdą cukinię maczać w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Przepis pochodzi z książki Anny Jurksztowicz "IQuchnia, czyli jak inteligentnie jeść i pić".