Reklama

Krokiety serowo-ziemniaczane

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki Na naleśniki

  • 1 łyżka olej
  • 1 szklanka mleko
  • 2 sztuki jajko
  • 12 łyżek mąka
  • 1,5 szklanki woda

Składniki

  • jajko
  • 40 dag ziemniaki
  • pieprz
  • 20 dag twaróg półtłusty
  • olej
  • 15 dag wędzony boczek
  • 3 sztuki cebule

Składniki na naleśniki połączyć, wyrobić jednolite ciasto. Następnie usmażyć je na patelni, przestudzić. Ziemniaki obrać, ugotować z dodatkiem łyżki przyprawy uniwersalnej do potraw. Odcedzić, przestudzić.

Cebule obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć z pokrojonym boczkiem. Ziemniaki zemleć z twarogiem, dodać cebulę, wymieszać. Farsz doprawić, wymieszać. Smarować nim naleśniki, potem składać je w tzw. chusteczkę. Tak powstałe krokiety panierować w jajku i bułce. Smażyć je z obu stron na rozgrzanym oleju.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy