Krokiety serowo-ziemniaczane

Składniki
Na naleśniki
- 1 łyżka olej
- 1 szklanka mleko
- 2 sztuki jajko
- 12 łyżek mąka
- 1,5 szklanki woda
- jajko
- 40 dag ziemniaki
- pieprz
- 20 dag twaróg półtłusty
- olej
- 15 dag wędzony boczek
- 3 sztuki cebule
3-4 osób
Składniki na naleśniki połączyć, wyrobić jednolite ciasto. Następnie usmażyć je na patelni, przestudzić. Ziemniaki obrać, ugotować z dodatkiem łyżki przyprawy uniwersalnej do potraw. Odcedzić, przestudzić.
Cebule obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć z pokrojonym boczkiem. Ziemniaki zemleć z twarogiem, dodać cebulę, wymieszać. Farsz doprawić, wymieszać. Smarować nim naleśniki, potem składać je w tzw. chusteczkę. Tak powstałe krokiety panierować w jajku i bułce. Smażyć je z obu stron na rozgrzanym oleju.