Królik w śmietanie
Przedstawiamy przepis na królika w śmietanie podanego z kopytkami i buraczkami, który poleca Ewa Wachowicz.
Królik w śmietanie - wykonanie:
Królika podzielić na porcje, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin.
Smalec rozgrzać w gęsiarce i obsmażyć na nim królika. Dorzucić cebule pokrojone w półksiężyce i usmażyć na złoty kolor. Śmietanę wymieszać z mąką i zalać królika, jeżeli sos wyjdzie za gęsty, można dolać trochę wody.
Dusić aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku.
Ziemniaki ugotować i ugnieść. Dodać jajko i mąkę, wyrobić ciasto. Uformować rulony grubości palca, lekko przygnieść i pokroić w romby.
Ugotować w osolonej wodzie (3-4 minuty). Podawać z sosem i królikiem oraz buraczkami, sałatą i rzodkiewką.
Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.
Królik w śmietanie krok po kroku - zobacz film:
Zobacz także:
Kotlety z ziemniaków smakują naprawdę dobrze!
ptysie z bitą śmietaną, truskawkami i czekoladą