Reklama

Królik z warzywami w sosie kremowym

Odżywcze, zdrowe i bardzo delikatne mięso z królika idealnie nadaje się na wyjątkowe okazje. Na romantyczną kolację szczególnie polecamy królika w sosie z dodatkiem białego wina.

Składniki:

1 cały królik (1,2 kg)

130 g selera

120 g cebuli

70 g pora

120 g marchewki

4 gałązki tymianku

4 listki laurowe

Sól morska

800 ml śmietany (18 proc)

150 ml białego wina

Pieprz czarny

80 ml oliwy z oliwek

Królika pokrój na części. Dodaj sól, przyprawy, tymianek, oliwę z oliwek, wymieszaj. Warzywa pokrój w drobną kostkę. Smaż królika na niewielkiej ilości tłuszczu na złoty kolor, zdejmij z patelni. Na pozostałym tłuszczu smaż warzywa do miękkości.  Warzywa dodaj do królika. Wlej śmietanę i wino, listki laurowe.

Reklama

Piecz w piekarniku 1,5-2 godziny w temp. 160 st. C

 

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy