Królik z warzywami w sosie kremowym
Odżywcze, zdrowe i bardzo delikatne mięso z królika idealnie nadaje się na wyjątkowe okazje. Na romantyczną kolację szczególnie polecamy królika w sosie z dodatkiem białego wina.
Składniki:
1 cały królik (1,2 kg)
130 g selera
120 g cebuli
70 g pora
120 g marchewki
4 gałązki tymianku
4 listki laurowe
Sól morska
800 ml śmietany (18 proc)
150 ml białego wina
Pieprz czarny
80 ml oliwy z oliwek
Królika pokrój na części. Dodaj sól, przyprawy, tymianek, oliwę z oliwek, wymieszaj. Warzywa pokrój w drobną kostkę. Smaż królika na niewielkiej ilości tłuszczu na złoty kolor, zdejmij z patelni. Na pozostałym tłuszczu smaż warzywa do miękkości. Warzywa dodaj do królika. Wlej śmietanę i wino, listki laurowe.
Piecz w piekarniku 1,5-2 godziny w temp. 160 st. C