Reklama

Kropla zdrowia w kuchni

Czy europejska kuchnia to odpowiednie miejsce dla przyprawy z kraju Kwitnącej Wiśni? Dlaczego warto wprowadzić sos sojowy do codziennej diety? Jaki sos wybrać i czym się kierować przy jego wyborze?

Naturalny sos sojowy jest kojarzony głównie z potrawami Dalekiego Wschodu. Stał się nieodłącznym elementem kuchni azjatyckiej, ale został doceniony także przez Europejczyków. I nie tylko z uwagi na swoje właściwości zdrowotne. Jego głęboka, ciemna barwa, aromatyczny smak i zapach z powodzeniem sprawdzają się także w tradycyjnych europejskich daniach. 

Wystarczy kilka kropli naturalnego sosu sojowego, aby potrawa nabrała wyjątkowego smaku i nie potrzebowała dodatku soli. Ponadto, naturalny sos sojowy dostarcza pełnowartościowego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przyprawa jest także źródłem błonnika, witamin z grupy B i pierwiastków mineralnych. Naturalny sos sojowy świetnie sprawdzi się również w diecie dzieci i osób starszych, którym zaleca się mniejsze ilości soli i właśnie im dedykowane są sosy o zredukowanej zawartości soli, np. Kikkoman Less Salt. 

Reklama

Na co zwrócić uwagę przy wyborze sosu sojowego? Na etykietę. Im lista podanych na niej składników jest dłuższa, tym więcej sztucznych dodatków. Szukajmy sosów w 100 proc naturalnych, które powstają z jak najmniejszej ilości komponentów, np. Kikkoman. Sos sojowy Kikkoman jest całkowicie naturalną, pozbawioną sztucznych składników przyprawą, na co wpływa sposób jego fermentacji oraz skład. Powstaje tylko z 4 składników: soi, ziaren zbóż, soli i wody, a jego wyjątkowy smak i zapach wynika z 6-miesięcznego czasu fermentacji. Nie wymaga to stosowania syntetycznych barwników i aromatów.

Nie należy ograniczać zastosowania sosu sojowego jedynie do kuchni azjatyckiej, gdyż ten świetnie sprawdza się w wielu innych. Przykładem są włoskie pasty i pizza czy amerykańskie burgery. Bardzo często stosuje się go również w marynatach do mięs: drobiu, wołowiny i wieprzowiny. Naturalnym sosem sojowym można wzmocnić także smak zup, sałatek oraz dipów.  Świetnie poddaje się każdej formie obróbki termicznej, zarówno w potrawach smażonych, pieczonych, duszonych, jaki gotowanych. Należy jednak pamiętać, żeby dodawać go na końcu, gdyż długie gotowanie sprawi, że potrawa zostanie zdominowana smakiem sosu.

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy