Krucha tarta z burakami i kozim serem
Ćwikła oraz barszcz to nie wszystkie możliwości tego popularnego warzywa. Polecamy przepis na pyszną tartę z burakiem i kozim serem.
Sposób przygotowania:
1. Buraki obierz i pokrój w plastry. Ułóż na blasze. Lekko posól. Skrop oliwą. Piecz ok. 20 minut w 180°C. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli, masło i żółtko. Posiekaj. Zagnieć ciasto. Owiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
2. Ciasto rozwałkuj. Wyłóż nim formę do tarty o śr. 26 cm. Nakłuj widelcem. Piecz 20 minut w 180°C. Jajka wymieszaj ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Na podpieczonym spodzie rozłóż buraki. Posmaruj je miodem i octem balsamicznym. Rozłóż pokruszony kozi ser. Zalej masą śmietanowo-jajeczną. Piecz 30 minut w 180°C.
Zobacz także: