Reklama

Krucha tarta z burakami i kozim serem

Ćwikła oraz barszcz to nie wszystkie możliwości tego popularnego warzywa. Polecamy przepis na pyszną tartę z burakiem i kozim serem.

Składniki

  • 2 buraki
  • 1/5 szklanki mąki
  • 125 g masła
  • 1 żółtko + 2 jajka
  • 150 g śmietanki 30 proc.
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 50 g koziego sera
  • sól, pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

1. Buraki obierz i pokrój w plastry. Ułóż na blasze. Lekko posól. Skrop oliwą. Piecz ok. 20 minut w 180°C. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli, masło i żółtko. Posiekaj. Zagnieć ciasto. Owiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki. 

2. Ciasto rozwałkuj. Wyłóż nim formę do tarty o śr. 26 cm. Nakłuj widelcem. Piecz 20 minut w 180°C. Jajka wymieszaj ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Na podpieczonym spodzie rozłóż buraki. Posmaruj je miodem i octem balsamicznym. Rozłóż pokruszony kozi ser. Zalej masą śmietanowo-jajeczną. Piecz 30 minut w 180°C.

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy