Reklama

Krucha tarta z gruszkami

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • płatki migdałowe
  • 20 dag i 2/3 szklanki cukier
  • szklanka szklanka słodkiej śmietanki 18 proc.
  • szczypta soli
  • 30 dag mąka
  • cytryna
  • 3 łyżki kwaśna śmietana
  • 4 sztuki jajka
  • 80 dag gruszki
  • 20 dag serek homogenizowany
  • kostka masło
  • 2 żółtka

Przygotuj nadzienie: śmietankę wymieszaj z serkiem, cukrem, skórką startą z cytryny i jajkami. Obrane gruszki przekrój, usuń pestki. Wypukłą stronę ponacinaj.

Z mąki, masła, soli, cukru, żółtek oraz śmietany zagnieć ciasto. Chłodź 30 minut. Rozwałkuj i wylep natłuszczoną i oprószoną bułką formę do tarty. Upiecz w piekarniku (200°C) na słomkowy kolor (10- 15 min). Na podpieczony spód wylej masę. Ułóż gruszki. Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Piecz dalej (w 180°C) jeszcze 30-40 min.

Ostudź i udekoruj np. miętą lub melisą oraz malinami.

Reklama
Świat kobiety
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy