Krucha tarta z jabłkami
Pyszna szarlotka, strudel lub pełne aromatu pieczone jabłuszka. Te owoce wspaniale smakują z przyprawami, na ciepło i na zimno.
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj karmel: wsyp cukier do garnka, zalej go wodą. Gotuj, aż masa zyska złoty kolor. Wylej ją na dno formy od tarty. Zostaw do ostygnięcia.
2. Obierz jabłka, wytnij gniazda i pokrój owoce w ćwiartki. Ułóż je gęsto na wystudzonym karmelu. Kostkę do pieczenia Kasia pokrój na drobne kawałki. Wyłóż je na jabłka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Piecz 15-20 minut.
3. Wysyp na stolnicę mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodaj żółtka i kostkę do pieczenia Kasia. Zagnieć elastyczne ciasto. Włóż je na 20 min do lodówki.
4. Następnie rozwałkowuj ciasto na krążek o średnicy około Desery 2 centymetrów większy niż forma tarty. Przykryj nim wystudzone jabłka, podwijając boki do środka formy. Nakłuj wierzch widelcem. Ponownie wstaw ciasto do piekarnika. Piecz przez około 18 minut w temperaturze 180 stopni C.
5. W upieczonym, jeszcze ciepłym cieście, sprawdź, czy jego boki nie przywarły do formy. Podważ je lekko nożem. Przykryj wierzch tarty dużym talerzem i odwróć ciasto do góry spodem tak, aby wypiek znalazł się na talerzu.
Zobacz także: