Reklama

Kruche babeczki z jabłkami

Cudownie słodkie i oryginalne wypieki, których wnętrze cieszy oko i podniebienie.

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 100 g zimnej margaryny lub masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc. lub jogurtu typu greckiego
  • 1 jajko

Składniki dodatkowe

  • 1 kg kwaśnych jabłek, np. antonówki lub szarej renety
  • 3-4 łyżki cukru
  • ¾ łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz. Posiekaj nożem. Dodaj jajko oraz śmietanę lub jogurt. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut. 

2. Jabłka umyj, obierz. Usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Włóż do garnka, wlej odrobinę wody i upraż na małym ogniu, często mieszając. Wsyp cukier oraz cynamon, wymieszaj. 

3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 4 mm. Wytnij 15 kółek o średnicy większej niż foremki i tyle samo kółek o średnicy foremki. Większymi kółkami wylep dno oraz boki foremek. Włóż mus jabłkowy. Przykryj pozostałymi kółkami lekko je dociskając. Piecz 20-25 min w temp. 180°C.

Reklama


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy