Kruche babeczki z jabłkami
Cudownie słodkie i oryginalne wypieki, których wnętrze cieszy oko i podniebienie.
Sposób przygotowania:
1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz. Posiekaj nożem. Dodaj jajko oraz śmietanę lub jogurt. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
2. Jabłka umyj, obierz. Usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Włóż do garnka, wlej odrobinę wody i upraż na małym ogniu, często mieszając. Wsyp cukier oraz cynamon, wymieszaj.
3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 4 mm. Wytnij 15 kółek o średnicy większej niż foremki i tyle samo kółek o średnicy foremki. Większymi kółkami wylep dno oraz boki foremek. Włóż mus jabłkowy. Przykryj pozostałymi kółkami lekko je dociskając. Piecz 20-25 min w temp. 180°C.