Kruche ciasto czekoladowe z owocami
To ciasto nie wymaga dużo pracy, możesz do niego wykorzystać owoce sezonowe. Poniżej przedstawiamy przepis.
Przygotowanie:
1 Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać szczyptę soli, cukier, wymieszać, dodać posiekane zimne masło i żółtka, szybko zagnieść.
2. Ciasto podzielić na dwie części, każdą owinąć folią spożywczą, odstawić do zamrażalnika na co najmniej godzinę.
3. Natłuszczoną tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dociąć spód i boki). Pierwszą kulę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wiórki rozsypać na dnie tortownicy, ugnieść. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C na 15 minut.
4. Na podpieczonym i wystudzonym spodzie rozłożyć umyte i wydrylowane owoce oprószone mąką ziemniaczaną. Owoce obsypać wiórkami z drugiej kuli ciasta. Piec jeszcze 35 min w temp. 190°C. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Dobra rada: Wiśniom zrób budyniową pierzynkę z czterech białek ubitych na sztywno z 3/4 szklanki cukru. Do piany dodaj w porcjach dwa budynie śmietankowe i 1/2 szklanki oleju słonecznikowego.
Zobacz także: