Kruche ciasto czekoladowe z owocami

To ciasto nie wymaga dużo pracy, możesz do niego wykorzystać owoce sezonowe. Poniżej przedstawiamy przepis.

Do tego przepisu możesz użyć innych, ulubionych owoców.
Do tego przepisu możesz użyć innych, ulubionych owoców.123RF/PICSEL

Składniki

  • 50 dag wiśni
  • 20 dag masła
  • 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • po 3 łyżki gorzkiego kakao, drobnego cukru i mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do dekoracji
  • masło do formy
  • sól
2 godz. 0 min
12

Przygotowanie:

1 Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać szczyptę soli, cukier, wymieszać, dodać posiekane zimne masło i żółtka, szybko zagnieść.

2. Ciasto podzielić na dwie części, każdą owinąć folią spożywczą, odstawić do zamrażalnika na co najmniej godzinę. 

3. Natłuszczoną tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dociąć spód i boki). Pierwszą kulę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wiórki rozsypać na dnie tortownicy, ugnieść. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C na 15 minut.

4. Na podpieczonym i wystudzonym spodzie rozłożyć umyte i wydrylowane owoce oprószone mąką ziemniaczaną. Owoce obsypać wiórkami z drugiej kuli ciasta. Piec jeszcze 35 min w temp. 190°C. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Dobra rada: Wiśniom zrób budyniową pierzynkę z czterech białek ubitych na sztywno z 3/4 szklanki cukru. Do piany dodaj w porcjach dwa budynie śmietankowe i 1/2 szklanki oleju słonecznikowego. 

Zobacz także:

Borys Szyc: Teatr czy filmStyl.pl