Reklama

Kruche ciasto z kruszonką

Do jabłek można dodać 3 łyżki śmietanki 30 proc., a kruszonkę przed pieczeniem posypać orzechami włoskimi.

Składniki na ciasto

  • 25 dag mąki pszennej
  • 20 dag zimnego masła
  • 5 dag brązowego cukru
  • 4 żółtka

Składniki na marmoladę

  • 1 kg antonówek lub renet
  • 50 dag brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu i szczypta imbiru

Składniki na kruszonkę

  • 10 dag mąki
  • 5 dag masła
  • 5 dag brązowego cukru

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i żółtka, przesiekać z masłem. Ciasto zagnieść szybko rękami, zwinąć w kulę. Przełożyć do foliowego worka i wstawić na 30 minut do lodówki. 

2. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki. Przełożyć do garnka, podlać kilkoma łyżkami wody, dusić 15 minut, aby stały się miękkie. Na koniec dodać cukier oraz przyprawy. Wymieszać, pilnując, żeby cukier dokładnie się rozpuścił, odstawić do ostygnięcia. 

3. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie porcje. Jedną wylepić dno tortownicy (28 cm), drugą boki. Ponakłuwać widelcem, wstawić na 15 min do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. 

Reklama

4. Składniki kruszonki utrzeć razem w dłoniach, tak aby powstały niewielkie grudki. 

5. Podpieczony spód ciasta napełnić przygotowaną marmoladą jabłkową, posypać z wierzchu kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 30 minut.

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy