Kruche ciasto z masą serową i pomarańczami
Jedne z najbardziej orzeźwiających owoców ożywiają nie tylko kolorystycznie, ale także smakowo, niewątpliwie odświeżą smak sernika, a nam dodadzą dużo zdrowej energii.

Składniki
- 400 g mąki
- 250 g cukier
- sól
- 6 jajek
- 200 g zimnego + 150 g miękkiego masła
- 4 pomarańcze
- 500 g mielonego tłustego twarogu
- 500 g kwaśnej śmietany
- 1 torebka budyniu waniliowego (na 500 ml mleka)
- kandyzowana skórka i kandyzowane plasterki pomarańczy do dekoracji
- tłuszcz i mąka do blachy
Sposób przygotowania:
Do miseczki wsyp mąkę, dodaj 100 g cukru i szczyptę soli. Wbij 1 jajko. Dołóż 200 g zimnego masła (wcześniej możesz je pokroić na małe kawałki). Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki, potem szybko (żeby nie ogrzać ciasta) zagnieć rękoma. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Pomarańcze sparz wrzątkiem, wytrzyj do sucha, z dwóch owoców zetrzyj skórkę. Miękkie masło (150 g) utrzyj ze 150 g cukru. Kolejno wbijaj pozostałe jajka. Porcjami dokładaj twaróg, skórkę z pomarańczy, proszek budyniowy i kwaśną śmietanę. Masę dobrze wymieszaj łyżką.
Tortownicę o średnicy 20 cm (lub blachę 32 x 38 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Spód i brzegi blachy wylep ciastem. Spód gęsto ponakłuwaj widelcem. Rozsmaruj na nim masę serową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 45 minut.
Pozostałe pomarańcze obierz, dokładnie usuń białą wewnętrzną skórkę, miąższ pokrój w plasterki. Ułóż je na cieście po około 20 minutach pieczenia.
Po wystudzeniu udekoruj sernik kandyzowanymi plasterkami i skórką pomarańczy.
Zobacz także: