Reklama

Kruche rogaliki z marmoladą

Idealne do popołudniowej kawy, kruche rogaliki z pyszną marmoladą.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • ćwierć szklanki cukru pudru + trochę do posypania rogalików
  • czubata łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • słoik gęstego kwaskowego dżemu

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy schłodzone, pokrojone na kawałki masło, żółtka, cukier puder, śmietanę oraz sól. Krótko wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut. 

2. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na grubość ok. 2 mm. Kładziemy na cieście duży talerz i obkrawamy brzegi wzdłuż jego krawędzi. Powstałe koło dzielimy na 8 części. Na każdą część od szerszej strony nakładamy łyżeczkę dżemu i zwijamy rulonik, a następnie końce zbliżamy do siebie, by powstał rogalik. 

Reklama

3. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w 190°C. Studzimy i przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy