Kruche rumowe tartaletki
Posyp cukrem pudrem z kakao lub polej płynną czekoladą.
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy 50 g cukru, jajo i 100 g masła, siekamy, a następnie krótko zagniatamy, żeby składniki się połączyły. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Orzechy laskowe siekamy.
2. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim osiem foremek do tartaletek, łącznie z bokami. Na dnie robimy dziurki za pomocą widelca. Foremki ustawiamy na blasze i pieczemy 15-20 minut w 200ºC, uważając, żeby ciasto za bardzo się nie spiekło.
3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z 75 g masła, pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i rumem. Dodajemy orzechy laskowe, proszek do pieczenia, mieszamy. Na koniec łączymy z jajami.
4. Do każdej babeczki wkładamy porcję czekolady, by dokładnie ją wypełniła. Foremki ustawiamy na blasze i pieczemy 10-12 minut w 180ºC. Tartaletki studzimy w foremkach 30 minut.