Kruche ślimaczki jeżynowe
Idealny deser na niedzielne popołudnie.
Składniki
- 200 g konfitury jeżynowej lub dżemu
- 80 g cukru
- 350 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g masła
- 3 łyżki śmietany
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy śmietanę, ekstrakt waniliowy, mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą maślaną przy pomocy noża, na koniec krótko wyrabiamy rękami.
2. Ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o bokach 20x30 centymetrów. Na wierzch wykładamy konfiturę jeżynową i rozsmarowujemy. Zwijamy w roladę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na dwie godziny.
3. Schłodzoną roladę kroimy w cienkie plastry. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Na każdej układamy ślimaczki, zostawiając odstępy pomiędzy ciastkami. Pieczemy 14–16 minut w 180ºC uważając, by ciasteczka za bardzo się nie spiekły, gdyż będą suche i łamliwe. Ślimaczki studzimy na kratce, przekładamy na talerz i podajemy.
Zobacz także: