Kruche tartaletki z owocami
Do tego przepisu możesz użyć ulubionych owoców.

Składniki
na ciasto
- 100 g mąki
- 60 g masła
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżka cukru
- szczypta soli
na krem
- 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.
- 200 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
dodatkowe
- ulubione owoce, np. kiwi, winogrona i mandarynki
1 godz. 0 min
8 porcji
Przygotowanie:
1. Z mąki, miękkiego masła, żółtka, cukru i szczypty soli zagnieć elastyczne, gładkie ciasto. Owiń je folią i włóż do lodówki na 30 minut.
2. Rozwałkuj ciasto i wylep nim osiem metalowych foremek. Na górze połóż trochę suchych ziaren grochu.
3. Wstaw tartaletki do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz około 20 minut. Usuń groch.
4. Śmietankę ubij. Wymieszaj ją z serkiem mascarpone, cukrem i ekstraktem z wanilii.
5. Na każdą tartaletkę nałóż dużą porcję kremu. Udekoruj kawałkami owoców.
Zobacz także: