Kruche tartaletki z owocami

Do tego przepisu możesz użyć ulubionych owoców.

To dobry deser dla dzieci
To dobry deser dla dzieci123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 100 g mąki
  • 60 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżka cukru
  • szczypta soli

na krem

  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

dodatkowe

  • ulubione owoce, np. kiwi, winogrona i mandarynki
1 godz. 0 min
8 porcji

Przygotowanie:

1. Z mąki, miękkiego masła, żółtka, cukru i szczypty soli zagnieć elastyczne, gładkie ciasto. Owiń je folią i włóż do lodówki na 30 minut.

2. Rozwałkuj ciasto i wylep nim osiem metalowych foremek. Na górze połóż trochę suchych ziaren grochu.

3. Wstaw tartaletki do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz około 20 minut. Usuń groch.

4. Śmietankę ubij. Wymieszaj ją z serkiem mascarpone, cukrem i ekstraktem z wanilii.

5. Na każdą tartaletkę nałóż dużą porcję kremu. Udekoruj kawałkami owoców.

Zobacz także:

Spektakl o ludziach niedoskonałychStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?