Reklama

Kruche tartaletki z owocami

Do tego przepisu możesz użyć ulubionych owoców.

Czas przyrządzenia: 60 minut
Składniki dla: 8 porcji

Składniki na ciasto

  • 100 g mąki
  • 60 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżka cukru
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki dodatkowe

  • ulubione owoce, np. kiwi, winogrona i mandarynki

Przygotowanie:

1. Z mąki, miękkiego masła, żółtka, cukru i szczypty soli zagnieć elastyczne, gładkie ciasto. Owiń je folią i włóż do lodówki na 30 minut. 

2. Rozwałkuj ciasto i wylep nim osiem metalowych foremek. Na górze połóż trochę suchych ziaren grochu. 

3. Wstaw tartaletki do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz około 20 minut. Usuń groch. 

4. Śmietankę ubij. Wymieszaj ją z serkiem mascarpone, cukrem i ekstraktem z wanilii. 

5. Na każdą tartaletkę nałóż dużą porcję kremu. Udekoruj kawałkami owoców.

Reklama

Zobacz także:


Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: tarta | owoce
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy