Kruche z marmoladą morelową
Jeśli lubisz smak orzechów laskowych, posiekaj je bardzo drobno i posyp nimi ciasto przed pieczeniem. Dopiero potem wyłóż warstwę konfitury. Możesz też dodać orzechy włoskie.
Miękkie masło posiekaj na stolnicy, dodając 100 g cukru. Wbij całe jajko i przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dołóż jeszcze cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki zagnieć i od razu uformuj kulę. Tak przygotowane ciasto owiń przezroczystą folią i włóż na około 20 minut do zamrażalnika.
Prostokątną brytfankę porządnie wysmaruj masłem. Ciasto wyjmij z lodówki i lekko je rozwałkuj. Wyłóż nim formę, odłożywszy na bok jedną piątą część masy. Ciasto w formie ponakłuwaj widelcem, a potem wyłóż na wierzch i równomiernie rozprowadź konfiturę morelową.
Resztę ciasta rozwałkuj i wytnij nożem długie paski szerokości ok. 1 centymetra. Ułóż je na warstwie dżemu w odległości kilku centymetrów od siebie tak, aby powstała kratka. Całość wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 200°C przez ok. 35 minut.
Zobacz także: