Kruche z rabarbarem, migdałami i bezą

Składniki
na ciasto
- 2,5 szklanki mąki
- 250 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru
- 4 żółtka
na bezę
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
dodatkowe
- 500 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki płatków migdałowych
Z masła, mąki, żółtek, proszku do pieczenia i cukru zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na 30 min do lodówki. Potem rozwałkuj i wylep ciastem blachę. Nakłuj je widelcem i piecz 15 minut w 180 st. C.
Rabarbar umyj, obierz i pokrój. Wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym.
Białka ubij z cukrem, dodaj mąkę i ocet winny, wymieszaj. Na ciasto wyłóż rabarbar i bezę. Posyp płatkami migdałowymi. Piecz jeszcze przez około 40 minut w 150 stopniach C.
Zobacz także: