Reklama

Kruche z rabarbarem, migdałami i bezą

Składniki na ciasto

  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4 żółtka

Składniki na bezę

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego

Składniki dodatkowe

  • 500 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Z masła, mąki, żółtek, proszku do pieczenia i cukru zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na 30 min do lodówki. Potem rozwałkuj i wylep ciastem blachę. Nakłuj je widelcem i piecz 15 minut w 180 st. C.

Rabarbar umyj, obierz i pokrój. Wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. 

Białka ubij z cukrem, dodaj mąkę i ocet winny, wymieszaj. Na ciasto wyłóż rabarbar i bezę. Posyp płatkami migdałowymi. Piecz jeszcze przez około 40 minut w 150 stopniach C.

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy