1. Przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, 4 łyżki cukru, jajo, szczyptę soli i siekamy nożem. Następnie krótko zagniatamy ciasto, by składniki się połączyły. Rozwałkowujemy na prostokąt i wykładamy nim blachę, łącznie z bokami, o wymiarach 24x32 centymetry. Wstawiamy do lodówki na około 45 minut.
2. Rabarbar oczyszczamy, myjemy i kroimy na kawałki o długości około 15 centymetrów.
3. Ciasto podpiekamy 8-10 w 200ºC. W tym samym czasie mleko przelewamy do miski, dodajemy jogurt, 2 jaja, mąkę kukurydzianą, pół szklanki cukru, kilka kropel esencji waniliowej i miksujemy, aż cukier się rozpuści. Na ciasto układamy kawałki łodyg rabarbaru, zalewamy masą mleczno-jogurtową i pieczemy 35-40 minut w 175ºC. Gdyby ciasto zaczęło się od góry przypiekać, przykrywamy folią aluminiową.
4. Ciasto delikatnie przekładamy z blachy na metalową kratkę i zostawiamy do ostudzenia.