Krupnik z mięsem
Warzywa obrać, umyć, osuszyć. Marchew, pietruszkę oraz seler pokroić w kostkę lub w zapałki. Pora wzdłuż na pół i w plasterki. Warzywa zalać wodą (ok. 1,5 litra) i gotować do miękkości. Kaszę opłukać na sitku i dodać do gotujących się warzyw.
Mięso umyć, ugotować w małej ilości wody z dodatkiem soli, pieprzu, zielem angielskim i listkami laurowymi. Ugotowane mięso obrać ze skórek, kostek i chrząstek, pokroić. Wywar mięsny i kawałki kurczaka dodać do wywaru warzywnego.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niedużą kostkę i dodać do gotującej się zupy. Całość gotować, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zupę doprawić solą, pieprzem oraz śmietaną, a przed podaniem posypać siekaną natką lub jarmużem.