Kruszaniec Bożenki
Przepyszne, kruche ciasto z dżemem agrestowym i pianą z białek.

Składniki
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 4 żółtka
- 2 łyżki kakao
do posmarowania
- dżem agrestowy
na pianę
- 4 białka
- ¾ szklanki cukru
do zdobienia
- cukier puder
Przepis pochodzi z 348. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać cukier i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Dorzucić zimne masło i posiekać.
Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk. Wybić żółtka, wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. Uformować wałek i podzielić na dwie części - ⅓ i ⅔.Większą odstawić, do mniejszej dodać kakao. Włożyć do woreczka i włożyć na ½ godziny do zamrażalnika.
Jasne ciasto rozwałkować. Ponieważ ciasto jest bardzo kruche, warto wałkować je na papierze do pieczenia, a następnie umieścić w formie - wraz z pergaminem. Zanieść na ½ godziny do lodówki.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem.
Schłodzone ciasto posmarować dżemem. Wyłożyć pianę. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto czekoladowe.
Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.