Kruszaniec Bożenki

Przepyszne, kruche ciasto z dżemem agrestowym i pianą z białek.

Kruszaniec Bożenki
Kruszaniec BożenkiPolsat

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kakao

do posmarowania

  • dżem agrestowy

na pianę

  • 4 białka
  • ¾ szklanki cukru

do zdobienia

  • cukier puder

Przepis pochodzi z 348. odcinka programu "Ewa gotuje".

"Ewa gotuje": Kruszaniec BożenkiPolsatPolsat

Sposób przygotowania:Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać cukier i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Dorzucić zimne masło i posiekać.Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk. Wybić żółtka, wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. Uformować wałek i podzielić na dwie części - ⅓ i ⅔.Większą odstawić, do mniejszej dodać kakao. Włożyć do woreczka i włożyć na ½ godziny do zamrażalnika.Jasne ciasto rozwałkować. Ponieważ ciasto jest bardzo kruche, warto wałkować je na papierze do pieczenia, a następnie umieścić w formie - wraz z pergaminem. Zanieść na ½ godziny do lodówki.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem.Schłodzone ciasto posmarować dżemem. Wyłożyć pianę. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto czekoladowe.Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C.Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?