Reklama

Kruszaniec Bożenki

Przepyszne, kruche ciasto z dżemem agrestowym i pianą z białek.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kakao

Składniki do posmarowania

  • dżem agrestowy

Składniki na pianę

  • 4 białka
  • ¾ szklanki cukru

Składniki do zdobienia

  • cukier puder

Przepis pochodzi z 348. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać cukier i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Dorzucić zimne masło i posiekać.

Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk. Wybić żółtka, wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. Uformować wałek i podzielić na dwie części - ⅓ i ⅔.Większą odstawić, do mniejszej dodać kakao. Włożyć do woreczka i włożyć na ½ godziny do zamrażalnika.

Jasne ciasto rozwałkować. Ponieważ ciasto jest bardzo kruche, warto wałkować je na papierze do pieczenia, a następnie umieścić w formie - wraz z pergaminem. Zanieść na ½ godziny do lodówki.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem.

Schłodzone ciasto posmarować dżemem. Wyłożyć pianę. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto czekoladowe.

Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Reklama

Nie czekaj do ostatniej chwili, pobierz za darmo program PIT 2020 lub rozlicz się online już teraz!

Polsat
Dowiedz się więcej na temat: kruche ciasto
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy