Księga smaków: Dynia
Ta pękata bohaterka zdobywającego u nas popularność święta Halloween występuje w ponad stu odmianach. Nie tylko straszy, ale zachwyca podniebienia na całym świecie.
Wprowadź dynię do swego jadłospisu, a wzmocnisz w ten sposób układ odpornościowy, wspomożesz trawienie, a dodatkowo obniżysz poziom cholesterolu.
Dynię możemy marynować, gotować, pieczemy ją i smażymy. Zrobisz z niej wyśmienitą zupę krem, racuszki, farsz do pierogów, a nawet ciasto. Jest niskokaloryczna, zawiera witaminy C, D, B, PP, kwas foliowy, żelazo i sporo beta-karotenu.
Cebulę oraz czosnek obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dynię przekrój, usuń pestki i obierz, a miąższ zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj jajko, szklankę mąki, startą cebulę, czosnek, odrobinę proszku do pieczenia. Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku. Na patelni rozgrzej olej i smaż placuszki z każdej strony na złoto.
Pół kilo obranej dyni pokrój w kostkę. W garnku roztop po łyżce masła i oliwy z oliwek, dodaj łyżkę startego korzenia imbiru i podsmażaj przez ok. pół minuty. Dodaj dynię, szczyptę soli i smaż mieszając ok. 3 minuty. Dodaj szczyptę imbiru w proszku, 1/3 szklanki soku z pomarańczy i tyle wody lub bulionu warzywnego, aby przykryć dynię.
Gotuj do miękkości przez pół godziny. Dodaj kremowy serek i przelej do pojemnika blendera. Zmiksuj na gładko. Następnie dopraw solą i pieprzem. Zupę podawaj posypaną prażonymi płatkami migdałów lub prażonymi pestkami dyni. Palce lizać!
Idealny do pieczonego drobiu . 4 twarde i kwaśne jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokrój jeszcze na 4 mniejsze kawałki. Wrzuć je do garnka, dodaj 4 łyżki cukru, skórkę lub ekstrakt z pomarańczy, cynamon i gałkę muszkatołową. Wszystko wymieszaj.
Duś przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Gdy jabłka się rozpadną, dodaj piure z upieczonej dyni i wymieszaj. Zmiksuj blenderem na gładki mus i dalej praż go 15 minut na małym ogniu. Gorący włóż do słoika.