Księga smaków: Mięta
Walory smakowe to niejedyny sekret tego ziółka. Ma ono również szereg właściwości leczniczych, warto więc, aby pojawiało się na twoim talerzu jak najczęściej.
Kiedyś wierzono, że ma magiczną moc odpędzania złych duchów. Dziś mięta ma szerokie zastosowanie w kuchni: wydobywa głębię smaku z potraw i dodaje im świeżości.
Sprawdza się w letnich deserach, dodaje się ją do sosów, dipów, zup i sałatek, świetnie komponuje się z rybami, drobiem, jagnięciną i baraniną. W krajach arabskich mięta jest wręcz obowiązkowym składnikiem mięsnych potraw, a w daniach azjatyckich zastępuje bazylię. Dodaje się ją do potraw pod sam koniec gotowania, wtedy nie straci swego aromatu.
Poza kwasem askorbinowym, rutyną i karotenem w listkach mięty znajdziesz witaminę C oraz A, a także magnez, potas, żelazo i wapń. Dodana do potraw mięta sprawia, że są one szybciej trawione. Ziółko to ma też zbawienny wpływ na dolegliwości brzuszne.
Likwiduje wzdęcia, łagodzi objawy jelita drażliwego i kolkę, eliminuje zgagę i nudności. Działa również rozkurczowo i przeciwbólowo, wykazuje właściwości wiatropędne oraz przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Ugotowane ziemniaki rozbij tłuczkiem i ostudź. Wsyp do miski, dodaj pokruszony ser twarogowy, połowę podsmażonej cebuli, szczypior i listki świeżej mięty. Przypraw i wymieszaj. Przygotuj ciasto na pierogi według swojego przepisu. Nakładaj farsz do wyciętych krążków i sklejaj pierogi jak zawsze. Ugotowane podawaj polane śmietaną, posypane listkami mięty.
Subtelna, ale i sycąca, kwintesencja lata i prostoty w kuchni. Użyj groszku świeżego lub mrożonego. Cebulę i obrane ziemniaki pokrój. Miętę opłucz, listki posiekaj. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę. Do garnka wlej bulion warzywny, dodaj przesmażoną cebulę i ziemniaki. Gotuj do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dodaj groszek i podduś jeszcze chwilę. Wsyp posiekaną miętę i zmiksuj blenderem. Podawaj z grzankami.
Zobacz także: