Księga smaków: Mięta

Walory smakowe to niejedyny sekret tego ziółka. Ma ono również szereg właściwości leczniczych, warto więc, aby pojawiało się na twoim talerzu jak najczęściej.

Mięta sprawdza się w letnich deserach
Mięta sprawdza się w letnich deserach123RF/PICSEL

Kiedyś wierzono, że ma magiczną moc odpędzania złych duchów. Dziś mięta ma szerokie zastosowanie w kuchni: wydobywa głębię smaku z potraw i dodaje im świeżości.

Sprawdza się w letnich deserach, dodaje się ją do sosów, dipów, zup i sałatek, świetnie komponuje się z rybami, drobiem, jagnięciną i baraniną. W krajach arabskich mięta jest wręcz obowiązkowym składnikiem mięsnych potraw, a w daniach azjatyckich zastępuje bazylię. Dodaje się ją do potraw pod sam koniec gotowania, wtedy nie straci swego aromatu.

Jedz miętę na zdrowie

Poza kwasem askorbinowym, rutyną i karotenem w listkach mięty znajdziesz witaminę C oraz A, a także magnez, potas, żelazo i wapń. Dodana do potraw mięta sprawia, że są one szybciej trawione. Ziółko to ma też zbawienny wpływ na dolegliwości brzuszne.

Likwiduje wzdęcia, łagodzi objawy jelita drażliwego i kolkę, eliminuje zgagę i nudności. Działa również rozkurczowo i przeciwbólowo, wykazuje właściwości wiatropędne oraz przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu.

W pierogach

Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Ugotowane ziemniaki rozbij tłuczkiem i ostudź. Wsyp do miski, dodaj pokruszony ser twarogowy, połowę podsmażonej cebuli, szczypior i listki świeżej mięty. Przypraw i wymieszaj. Przygotuj ciasto na pierogi według swojego przepisu. Nakładaj farsz do wyciętych krążków i sklejaj pierogi jak zawsze. Ugotowane podawaj polane śmietaną, posypane listkami mięty.

Zupa groszkowo-miętowa

Subtelna, ale i sycąca, kwintesencja lata i prostoty w kuchni. Użyj groszku świeżego lub mrożonego. Cebulę i obrane ziemniaki pokrój. Miętę opłucz, listki posiekaj. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę. Do garnka wlej bulion warzywny, dodaj przesmażoną cebulę i ziemniaki. Gotuj do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dodaj groszek i podduś jeszcze chwilę. Wsyp posiekaną miętę i zmiksuj blenderem. Podawaj z grzankami.

Zobacz także:

Zupa z zielonego groszku z ziemniakami i rukoląStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas