Księga smaków: Parmezan
Najpopularniejszy włoski ser jest jasnożółty, ma grudkowatą konsystencję i intensywny zapach.
Młody parmezan serwuje się głównie z winami. Wspaniale smakuje w towarzystwie jabłek, gruszek czy dojrzałych brzoskwiń. Ten starszy, mocno dojrzały, stosowany jest głównie jako dodatek do dań makaronowych, sałat, warzyw i mięs.
Ulubiony makaron ugotuj z łyżką oliwy al dente. Czosnek pokrój na bardzo cienkie plasterki. Rozgrzej na patelni oliwę, dodaj czosnek i smaż go przez chwilę. Ugotowany makaron odcedź i wrzuć na patelnię z czosnkiem. Wymieszaj, wyłóż na talerze, posyp mielonym czarnym pieprzem, dużą ilością płatków parmezanu oraz rukolą.
Piekarnik rozgrzej. W misce wymieszaj bułkę tartą z przyprawą włoską i tartym parmezanem. Filety z kurczaka zanurzaj w jajku, obtaczaj w mieszaninie z bułką tartą i układaj w naczyniu żaroodpornym. Piecz 35 minut, do momentu, aż wypływające soki będą przejrzyste. Podawaj z ziemniaczkami i surówką.
Suszone pomidory pokrój na cienkie paski. Dobrej jakości oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem z cytryny, aż zamieni się w jedwabisty sos. Parmezan skrój (np. przy pomocy obieraczki do warzyw) na cienkie płatki. Rukolę wrzuć do miski, dodaj ser i pokrojone pomidory, polej sosem i wymieszaj, podrzucając. Sałatka jest wyśmienita sama w sobie, świetna z bagietką.