Kubański pudding ryżowy ze skórką cytryny

Składniki
- 200 g długoziarnistego ryżu
- 2 laski cynamonu
- skórka z połówki cytryny
- 3 goździki
- 2 jajka
- 750 g mleka 3,2 procent tłuszczu
- 340 g słodkiego mleka skondensowanego
- 1 łyżka
- ekstraktu waniliowego
- 70 g rodzynek
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1. Przełóż do garnka o grubym dnie ryż, laski cynamonu, skórkę z cytryny (w jednym kawałku) i goździki. Zalej litrem wody i odstaw na godzinę. Następnie postaw garnek na gazie, zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj około 13 minut, aż woda zostanie niemal całkowicie wchłonięta.
2. Ubij trzepaczką jajka. Dodaj do nich mleko, wymieszaj i wlej do ryżu. Wsyp sól, wlej ekstrakt waniliowy, dodaj rodzynki i mleko skondensowane. Gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut, cały czas mieszając, aż pudding zgęstnieje, a większość płynu zostanie wchłonięta. Wyjmij skórkę cytryny i laski cynamonu.
3. Pozostaw pudding do lekkiego ostudzenia. Możesz go jeść na ciepło i na zimno. Kubańczycy często serwują go z pokrojonym bananem i słodką śmietanką
Zobacz także: