Kuchnia kryzysowa: Zapiekanka
Może być na bazie ziemniaków, ryżu, makaronu, a nawet czerstwego chleba. Zapiekanka daje pole do popisu każdej kreatywnej i oszczędnej gospodyni. Zrobisz ją z tego, co znajdziesz w lodówce. Oto kilka inspiracji.
Składniki: 1,5 kg ziemniaków - 50 dag cebuli, majeranek, olej, 50 dag grzybów leśnych, 15 dag żółtego sera, 3 ogórki kiszone - sól, pieprz - 3 jajka, 40 dag gęstej kwaśnej śmietany, pęczek natki.
Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz, ostudź, pokrój w grube plastry. Cebulę pokrojoną w talarki i grzyby usmaż na złoto na osobnych patelniach. Dopraw solą i pieprzem (cebulę też majerankiem). ogórki pokrój w plastry. Śmietanę zmiksuj z jajkami, dopraw solą, pieprzem i papryką. W nasmarowanej tłuszczem formie żaroodpornej ułóż warstwę ziemniaków, cienko posmaruj sosem śmietanowym.
Na tym umieść warstwę cebuli wymieszanej z połową posiekanej natki, posyp częścią startego sera, przykryj ziemniakami, ponownie posmaruj sosem śmietanowym. Na tym umieść grzyby, trochę sera, ziemniaki, sos śmietanowy, ogórki i ziemniaki. Posyp resztą sera, zalej pozostałym sosem. Zapiekaj około 30 minut w temp. 200°C. Gotową zapiekankę posyp resztą natki. Podawaj z sałatką pomidorową.
Składniki: 800 g cukinii, 4 łyżki oleju, 1 szklanka startej fety, 3 jajka, 1 szklanka mleka, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka posiekanej natki koperku, sól.Przygotowanie: Zetrzeć cukinie na tarce o dużych oczkach i ją podsmażyć w 3 łyżkach oleju. Gdy cukinia zmięknie, posolić ją i odstawić by wystygła. Dodać straty ser feta, roztrzepane jajka, mleko, posiekaną pietruszkę i koperek. Wymieszać wszystko i przerzucić do naczynia żaroodpornego posmarowanego resztką oleju. Piec w umiarkowanie podgrzanej kuchence, do momentu aż danie z góry się zarumieni. Podać z sałatką z cząstek pomidory, plasterków ogórka kiszonego, łyżki natki i talarków cebuli w sosie winegret.
Składniki: 50 dag czerstwego chleba, 50 dag różnych wędlin, 30 dag żółtego sera, 4 jajka, 3 cebule, 25 dag pieczarek, sól, pieprz, olej.
Przygotowanie: Chleb i wędlinę pokrój w małą kostkę. Obierz cebulę, potnij w talarki. Oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki. Na oleju podsmaż wędlinę z cebulą i pieczarkami. Przełóż do dużej miski. Dodaj pokrojony chleb oraz połowę startego sera. Zalej roztrzepanymi jajkami. Dopraw (warto dodać łyżkę przyprawy do pizzy lub ulubione zioła). Dokładnie wymieszaj.
Przygotowane składniki przełóż do natłuszczonej formy żaroodpornej. Posyp resztą sera i mieloną papryką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200°C i zapiekaj około 30 minut. Gotową zapiekankę podawaj bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Możesz obficie posypać natką. Dobrym dodatkiem będzie ketchup lub sos chili słodko-kwaśny.
Składniki: 1 opakowanie makaronu świderki, 1 cebula, 2 czosnku, 1 cukinia, 1 mały brokuł, 3 kolorowe papryki, 15 dag żółtego sera w plastrach, 4 łyżki masła, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, natka pietruszki do dekoracji.
Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekać, cukinię pokroić w plasterki, papryki w paski, brokuły podzielić na różyczki. Brokuły sparzyć we wrzątku i schłodzić w zimnej wodzie aby zachowały kolor. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy. Na rozgrzanych 3 łyżkach masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę i brokuły, doprawić solą i pieprzem. Oddzielnie na oleju przesmażyć cukinie.
Wymieszać makaron z warzywami, cukinie pozostawić. Naczynie żaroodporne wysmarować pozostawionym masłem. Ułożyć makaron z warzywami i żółty ser przetykany plastrami cukinii, zapiekać w nagrzanym do 200°C piekarniku ok. 20 min. Podawać udekorowane listkami natki pietruszki.