Zapieczone smaki
Z ziemniakami lub makaronem. Mięsna albo wyłącznie warzywna. Przepisów na pyszne zapiekanki jest wiele. Liczy się też własna pomysłowość.
To niezwykle proste w przygotowaniu danie, a jednocześnie wspaniały pomysł na smaczny posiłek - obiad, ciepłą kolację lub poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. W zależności od użytych produktów zapiekanka może być skromna, jako przekąska, lub wykwintna i wówczas będzie posiłkiem godnym przyjęcia. Taką właśnie zapiekanką jest włoskie lasagne przygotowywane ze specjalnego makaronowego ciasta, mielonego mięsa oraz sosów: pomidorowego i beszamelu. Niezbędnym składnikiem wszystkich zapiekanek jest tarty ser. Powinien być wyrazisty w smaku. Doskonale sprawdza się też mozzarella.
Składniki (4 porcje): 60 dag ziemniaków, 30 dag mrożonego szpinaku, czerwona papryka, 4 kotlety schabowe, łyżeczka oleju, sól, pieprz, 4 dag masła, 5 dag mąki, 250 ml mleka, 250 ml bulionu warzywnego, gałka muszkatołowa, 5 dag grubo startego żółtego ser.
Przygotowanie: Ziemniaki gotuj w mundurkach 20 minut. Odcedź, przestudź, następnie obierz. Szpinak rozmroź i osącz. Paprykę pokrój w paseczki. Kotlety schabowe lekko rozbij. Zrumień je na patelni, oprósz solą i pieprzem. W garnku stop masło, oprósz mąką i zasmaż. Zasmażkę wymieszaj z zimnym mlekiem oraz bulionem. Ziemniaki pokrój w plasterki. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj odrobinę sosu. Warstwami układaj połowę ziemniaków, papryki i szpinaku. Posmaruj beszamelem. Rozłóż kotlety i układaj warstwami ziemniaki, paprykę i szpinak. Polej resztą sosu. Piecz 40 minut w temperaturze 200 st. Na 10 minut przed końcem posyp serem.
Składniki (4 porcje): 40 dag spaghetti, sól, pieprz, oregano, cebula, 25 dag cukinii, 25 dag marchewki, 4 pomidory, puszka kukurydzy, łyżka oleju, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 jajka, 150 ml mleka, 5 dag sera gouda, natka.
Przygotowanie: Makaron gotuj 8 minut w posolonym wrzątku. Warzywa pokrój w kostkę. Kukurydzę odcedź. W garnku zeszklij cebulę, dołóż cukinię, marchewkę. Dodaj pomidory, koncentrat i kukurydzę. Przypraw. Makaron ułóż w naczyniu formując gniazdka. Włóż do nich sos. Jajka wymieszaj z mlekiem. Polej zapiekankę. Piecz 20 minut w 200 st. Posyp tartym serem i posiekaną natką.
Składniki (4 porcje): 30 dag makaronu, sól, pieprz, główka kapusty włoskiej, 50 dag pieczarek, 6 dag masła, 125 ml bulionu, 150 dag śmietany, 20 dag startego sera.
Przygotowanie: Ugotuj makaron. Kapustę poszatkuj. Pieczarki potnij na połówki. Rozgrzej 2 dag masła i smaż kapustę ok. 5 minut. Oprósz solą i pieprzem Podsmaż pieczarki. Podlej bulionem, zagotuj i dolej śmietanę. Przypraw. Cztery żaroodporne foremki posmaruj tłuszczem. Ułóż w nich makaron. Posyp 10 dag sera. Rozłóż kapustę i pieczarki. Posyp pozostałym serem. Piecz przez 10 minut w 220 st.
Składniki (6 porcji): 6 dużych płatów lasagne, 40 dag mielonej wołowiny, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów bez skóry, 100 ml soku pomidorowego, łyżka ziół prowansalskich i bazylii, po 3 łyżki masła i mąki, 300 ml mleka, 250 g sera mozzarella, olej, sól, pieprz.
Przygotowanie: Płaty makaronu przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obierz i posiekaj, czosnek zmiażdż i razem z cebulą podsmaż na odrobinie oleju. Dodaj posiekane pomidory z zalewą, sok pomidorowy i zioła. Duś, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Mięso podsmaż i dodaj do sosu. Duś jeszcze 15 minut. Stop masło i rozetrzyj z mąką na gładką masę. Dolej mleko i energicznie mieszaj, żeby nie powstały grudki. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Formę wysmaruj tłuszczem, na dno nalej beszamelu, ułóż pierwszą warstwę makaronu, przykryj sosem pomidorowym i białym. Powtarzaj, aż do wykończenia makaronu. Na wierzchu ułóż pokrojony w plastry ser. Lasagne piecz przez 20 minut w 200 st., po czym odkryj i zapiekaj jeszcze 5 minut do zrumienienia sera.
Składniki (4 porcje): 1 jajko, 450 ml mleka, 18 dag mąki, 2 małe cebule, 25 dag żółtego sera, 8 dag masła lub margaryny, 8 plasterków szynki, 250 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa, 25 dag marchewki, sałata rzymska, 20 dag sałaty radicchio, 6 łyżek białego octu balsamicznego, 6 łyżek oliwy, pół pęczka natki.
Przygotowanie: Z 200 ml mleka, 175 ml wody, jajka i mąki przygotuj ciasto i usmaż naleśniki. Na naleśnikach rozłóż plasterki szynki. Każdy posyp serem. Zwiń w rulony i ułóż w posmarowanej żaroodpornej formie. W garnku zeszklij cebulę. Oprósz mąką, zasmaż nie rumieniąc. Wymieszaj z bulionem i resztą mleka. Sos gotuj przez chwilę. Dołóż 5 dag tartego sera. Przypraw do smaku i polej naleśniki. Posyp resztą sera. Piecz 30 minut w 200 st. Marchewkę, zetrzyj na tarce. Liście obydwu sałat potnij w paseczki. Ułóż je w salaterce z marchewką. Ocet i oliwę ubij na jednolity sos. Polej nim sałatkę. Podawaj z zapiekanką.
JBJ