Reklama

Kuchnia pachnąca bazylią

Bazyliowe pesto zdążyło się już zadomowić na polskich stołach, ale możliwości wykorzystania aromatycznej bazylii są o wiele szersze: od wykwintnych sosów, przez oryginalne desery po cudowne zupy.

 

Bazyliowe gnocchi z sosem pomidorowo-ricottowym

Składniki:

800 g ziemniaków

1 cebula

1 ząbek czosnku

3 łyżki oliwy

500 g przetartych pomidorów

125 g śmietany

125 g sera ricotta

Sól, pieprz

Cukier

1-2 pęczki bazylii

75 g parmezanu

1 jajko

200-250 g mąki

2 łyżki masła

Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, przelać zimną wodą i obrać. Jeszcze gorące ubić. Pokrojone w kostkę cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać pomidory i śmietanę, zagotować. Dodać ser ricotta. Doprawić solą i pieprzem. Bazylię posiekać, a następnie zmiksować z 2 łyżkami oliwy.

Reklama

Do ziemniaków dodać 1,5 łyżeczki soli, jajko, bazylię, 50 g sera i 200 g mąki i wyrobić. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodać więcej mąki. Ciasto zrolować w wałeczek o średnicy 2 cm i ciąć na kawałki o długości ok. 1,5 cm. Ręcznie formować z nich okrągłe kluski i odciskać wzorek za pomocą widelca. Gotować porcjami w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Gnocchi obsmażyć na maśle i doprawić solą i pieprzem. Podawać z sosem posypane bazylią.

 

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta


Udka z kurczaka z bazyliowym puree i papryką w winnym sosie

Składniki:

Pęczek bazylii

2 łyżki orzeszków piniowych

25 g parmezanu

Ząbek czosnku

75- 100 ml oliwy z oliwek

Sól, pieprz

75 g orzeszków pistacjowych

10 g masła

2 łyżki bułki tartej

2 czerwone papryki

2 szalotki

4 udka z kurczaka

 175 g Pancetty

800 g ziemniaków

2 łyżki oleju

2 łyżki sherry

100 ml portweinu

250 ml bulionu wołowego

175 ml mleka

Gałka muszkatołowa

Cukier

Ew. łyżeczka mąki

Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Oliwę zmieszać z orzeszkami piniowymi, posiekanym czosnkiem, tartym parmezanem i zmiksować na pesto. Doprawić solą i pieprzem.

Pistacje zmielić, dodać masło i bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem.

Paprykę i szalotki pokroić w kostkę.

Udka wyfiletować, ułożyć na folii spożywczej na plastrach pancetty, doprawić solą i pieprzem nałożyć krem pistacjowy i zrolować. Zawinąć mocno w folię spożywczą, a następnie aluminiową (jak cukierek).

Gotować w wodzie na małym ogniu 30 minut, obracając od czasu do czasu.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Szalotki smażyć na oleju 2 minuty, dodać paprykę, smażyć jeszcze 3 minuty, wlać sherry i gotować 20 minut pod przykryciem (od czasu do czasu zamieszać). Doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Portwein gotować z bulionem przez ok. 10 minut. Sos z portweinu można zaciągnąć mąką.

Mleko zagotować  i wlać do ziemniaków podczas ubijania, dodać pesto, doprawić gałką muszkatołową.

Roladę z kurczaka rozwinąć z folii, obsmażyć na oleju i pokroić na 12 plastrów. Mięso podawać z puree, i papryką oraz z sosem z portweinu.


10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta



 


Sos bearneński z bazylią

Składniki:

2 szalotki

8 ziaren pieprzu

5 łyżek octu winnego białego

250 g masła

3 żółtka

100 ml wytrawnego wina białego

Pęczek bazylii

Sól

Pieprz

Szalotki pokroić w drobną kostkę. Pieprz lekko rozgnieść w moździerzu. W małym rondelku zagotować 100 ml wody, ocet, pieprz i szalotki. Gotować , aż 1/3 płynu odparuje, przecedzić.

Masło roztopić w rondelku, sklarować, zlać do miseczki.

Żółtko dodać do zredukowanego płynu i ubijać w gorącej kąpieli wodnej na kremową masę. Kropla po kropli dodawać sklarowane masło, wciąż ubijając.

Wino podgrzać i ostrożnie wmieszać do sosu. Dodać posiekaną bazylię, doprawić solą i pieprzem.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta


Krem bazyliowo-cytrynowy

Składniki:

1 cytryna

Pół pęczka bazylii

150 g twarożku

Łyżeczka płynnego miodu

Cytrynę przekroić, ostrym nożem wyciąć miąższ, obrać z białej skórki. Bazylię zmiksować z miąższem z cytryny, zmieszać z twarożkiem i miodem. Podawać w połówkach cytryny. Dekorować listkami bazylii.

 

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta


 

Zupa bazyliowa

Składniki:

400 g ziemniaków

1 cebula

2 łyżki oliwy

125 ml wytrawnego wina

1 l bulionu

Pęczek bazylii

Pół pęczka natki pietruszki

100 g masła

125 g śmietany

Sól, pieprz

Gałka muszkatołowa

Sok z cytryny

Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Wlać wino i bulion. Gotować 10 minut. Zioła posiekać, zmieszać z masłem. Do zupy dodać śmietanę, masło ziołowe. Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta




Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy