Kuchnia pachnąca bazylią
Bazyliowe pesto zdążyło się już zadomowić na polskich stołach, ale możliwości wykorzystania aromatycznej bazylii są o wiele szersze: od wykwintnych sosów, przez oryginalne desery po cudowne zupy.
Składniki:
800 g ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
500 g przetartych pomidorów
125 g śmietany
125 g sera ricotta
Sól, pieprz
Cukier
1-2 pęczki bazylii
75 g parmezanu
1 jajko
200-250 g mąki
2 łyżki masła
Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, przelać zimną wodą i obrać. Jeszcze gorące ubić. Pokrojone w kostkę cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać pomidory i śmietanę, zagotować. Dodać ser ricotta. Doprawić solą i pieprzem. Bazylię posiekać, a następnie zmiksować z 2 łyżkami oliwy.
Do ziemniaków dodać 1,5 łyżeczki soli, jajko, bazylię, 50 g sera i 200 g mąki i wyrobić. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodać więcej mąki. Ciasto zrolować w wałeczek o średnicy 2 cm i ciąć na kawałki o długości ok. 1,5 cm. Ręcznie formować z nich okrągłe kluski i odciskać wzorek za pomocą widelca. Gotować porcjami w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Gnocchi obsmażyć na maśle i doprawić solą i pieprzem. Podawać z sosem posypane bazylią.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
Pęczek bazylii
2 łyżki orzeszków piniowych
25 g parmezanu
Ząbek czosnku
75- 100 ml oliwy z oliwek
Sól, pieprz
75 g orzeszków pistacjowych
10 g masła
2 łyżki bułki tartej
2 czerwone papryki
2 szalotki
4 udka z kurczaka
175 g Pancetty
800 g ziemniaków
2 łyżki oleju
2 łyżki sherry
100 ml portweinu
250 ml bulionu wołowego
175 ml mleka
Gałka muszkatołowa
Cukier
Ew. łyżeczka mąki
Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Oliwę zmieszać z orzeszkami piniowymi, posiekanym czosnkiem, tartym parmezanem i zmiksować na pesto. Doprawić solą i pieprzem.
Pistacje zmielić, dodać masło i bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem.
Paprykę i szalotki pokroić w kostkę.
Udka wyfiletować, ułożyć na folii spożywczej na plastrach pancetty, doprawić solą i pieprzem nałożyć krem pistacjowy i zrolować. Zawinąć mocno w folię spożywczą, a następnie aluminiową (jak cukierek).
Gotować w wodzie na małym ogniu 30 minut, obracając od czasu do czasu.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Szalotki smażyć na oleju 2 minuty, dodać paprykę, smażyć jeszcze 3 minuty, wlać sherry i gotować 20 minut pod przykryciem (od czasu do czasu zamieszać). Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Portwein gotować z bulionem przez ok. 10 minut. Sos z portweinu można zaciągnąć mąką.
Mleko zagotować i wlać do ziemniaków podczas ubijania, dodać pesto, doprawić gałką muszkatołową.
Roladę z kurczaka rozwinąć z folii, obsmażyć na oleju i pokroić na 12 plastrów. Mięso podawać z puree, i papryką oraz z sosem z portweinu.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
2 szalotki
8 ziaren pieprzu
5 łyżek octu winnego białego
250 g masła
3 żółtka
100 ml wytrawnego wina białego
Pęczek bazylii
Sól
Pieprz
Szalotki pokroić w drobną kostkę. Pieprz lekko rozgnieść w moździerzu. W małym rondelku zagotować 100 ml wody, ocet, pieprz i szalotki. Gotować , aż 1/3 płynu odparuje, przecedzić.
Masło roztopić w rondelku, sklarować, zlać do miseczki.
Żółtko dodać do zredukowanego płynu i ubijać w gorącej kąpieli wodnej na kremową masę. Kropla po kropli dodawać sklarowane masło, wciąż ubijając.
Wino podgrzać i ostrożnie wmieszać do sosu. Dodać posiekaną bazylię, doprawić solą i pieprzem.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
1 cytryna
Pół pęczka bazylii
150 g twarożku
Łyżeczka płynnego miodu
Cytrynę przekroić, ostrym nożem wyciąć miąższ, obrać z białej skórki. Bazylię zmiksować z miąższem z cytryny, zmieszać z twarożkiem i miodem. Podawać w połówkach cytryny. Dekorować listkami bazylii.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
400 g ziemniaków
1 cebula
2 łyżki oliwy
125 ml wytrawnego wina
1 l bulionu
Pęczek bazylii
Pół pęczka natki pietruszki
100 g masła
125 g śmietany
Sól, pieprz
Gałka muszkatołowa
Sok z cytryny
Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Wlać wino i bulion. Gotować 10 minut. Zioła posiekać, zmieszać z masłem. Do zupy dodać śmietanę, masło ziołowe. Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta