Kuchnia rosyjska
Wybraliśmy najsmaczniejsze narodowe potrawy naszych wschodnich sąsiadów.
Składniki na 4 porcje: 20 g drożdży, 2 łyżki cukru, 2 łyżki letniej wody, 500 g + 1 łyżka mąki, 125 ml mleka, sól, pieprz, 4 jajka, 125 g masła, 1 ubite jajko, 500 g mielonego mięsa, 2 cebule, 1 pęczek włoszczyzny
1. Drożdże z cukrem rozpuścić w letniej wodzie. Wyrobić ciasto, dodając 1/3 mąki. Ciasto oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. 2 godzinach dodać mleko, szczyptę soli, jaja, masło, resztę mąki - wyrobić na gładkie ciasto (pod koniec można dodać odrobinę oliwy). Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Z wyrośniętego ciasta uformować wałek, pokroić na równe plastry. Z każdego plastra ugnieść kulkę.
2. Mięso obsmażyć na maśle i zemleć. Obrać cebulę, posiekać, zeszklić na maśle. Podsypać mąką. Zasmażkę rozprowadzić z odrobiną gorącej wody. Dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z mięsem. Farszem nadziewać pierogi, dokładnie skleić brzegi, gotować, aż wypłyną na wierzch.
Składniki na 4 porcje: 60 dag polędwicy wołowej, 2 średnie cebule, 20 dag pieczarek, 4 ogórki korniszony, 2 dag masła, grubo zmielony czarny pieprz, sól, 2 łyżki mąki, 250 ml bulionu wołowego (z kostki), 25 dag śmietany 30 proc., 2-3 łyżki musztardy, szczypta cukru, natka do dekoracji
1. Polędwicę opłukać, wytrzeć do sucha. Mięso pokroić w cienkie kawałki. Cebule obrać, drobno posiekać. Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem, pokroić w plasterki. Ogórki korniszony pokroić w plasterki.
2. Na patelni rozgrzać masło. Porcjami kłaść kawałki mięsa i, mieszając, smażyć na rumiano. Pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem. Mięso zdjąć z patelni, przełożyć na talerz.
3. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę i pieczarki. Oprószyć mąką, krótko zasmażyć. Zalać bulionem, zagotować. Dodać śmietanę oraz musztardę. Na patelnię ponownie włożyć mięso. Dołożyć korniszony. Chwilę podgrzewać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.
Składniki na 6 porcji: 15 dag mąki razowej, 15 dag mąki pszennej, 10 dag drożdży, 0,25 l ciepłego mleka, 3 żółtka, 2 białka, 0,25 l słodkiej śmietanki 30 proc., szczypta soli, szczypta cukru, olej do smażenia, kwaśna śmietana
1. Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać cukier, sól, żółtka i obie mąki. Wyrobić ciasto, odstawić w cieple do wyrośnięcia. Potem połączyć z ubitą śmietaną i białkami.
2. Na patelni rozgrzać olej. Porcjami smażyć placuszki - po obu stronach na złoty kolor. Podawać z kwaśną śmietaną lub - na modłę rosyjską - z kawiorem.
Życie na gorąco 26/2011