Kukurydza
Ukochał ją cały świat. Jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Jej odmiany liczy się w tysiącach.
Można ją przyrządzać na tyle sposobów, na ile pozwoli ci kulinarna wyobraźnia. Ma sporo kalorii, ale jest przy tym zdrowa, warto więc po nią sięgać jak najczęściej. Pochodzi z Ameryki Łacińskiej. Jej historia obejmuje dobrych kilka tysięcy lat, kiedy to stanowiła podstawę diety Azteków, Inków i Majów (ci ostatni wierzyli nawet, że bogowie ulepili pierwszych ludzi z mąki kukurydzianej). Do tej pory jest zresztą nazywana "złotem Azteków".
Do Europy kolby z żółtymi ziarenkami trafiły w XVI wieku za sprawą Krzysztofa Kolumba i dopiero z Europy zawędrowały do Azji, Afryki i Indii. Do Polski przywieziono kukurydzę w XVIII wieku z Rumunii albo Węgier.
Dużo atutów
Obok pszenicy i ryżu, kukurydza jest najpopularniejszą rośliną uprawną świata. Są kukurydze pastewne, spożywcze (np. słynna cukrowa), białe, kukurydze ozdobne, i uwielbiana na całym świecie odmiana, z której robi się popcorn. Popularne są płatki kukurydziane, kaszki, mąka kukurydziana, a ostatnio także olej z kukurydzy. Jednym z wyznaczników popularności żółtych ziarenek są słynne labirynty w polach kukurydzy. Jeden
z nich, największy w naszym kraju, znajduje się w Kurozwękach. Co roku jego ścieżki tworzą kształt nawiązujący do innego tematu.
Nowe wyzwania
W kolbach najlepiej smakuje kukurydza grillowana lub ugotowana i polana masłem. Możesz ją doprawić papryką w proszku, pieprzem lub zmielonym kminkiem. Kukurydza dobrze smakuje też z parmezanem. Żółte ziarenka urozmaicą zupy i dania mięsne. Całe kolby natomiast kroi się w grube krążki, owija w folię aluminiową i zapieka polane sosem warzywnym lub smaruje masłem.
Co mają w sobie żółte ziarenka?
Trzy czwarte ich zawartości to skrobia, ale kukurydza kryje też w sobie witaminy B, E i A. Występują w niej też cenne składniki mineralne: fosfor, selen, potas i magnez. Kukurydza przynosi dobre efekty w profilaktyce chorób nowotworowych, zwłaszcza jeśli chodzi o raka prostaty, jelita grubego i raka piersi.
Osoby, które często sięgają po świeżą kukurydzę, rzadziej cierpią na choroby dróg moczowych. Jest też jednym z podstawowych składników w diecie bezglutenowej, ziarna kukurydzy nie zawierają bowiem glutenu.