Reklama

Kuleczki z ciecierzycy

Można je podać z ogórkami kiszonymi.

Składniki

  • 2 puszki ciecierzycy
  • ząbek czosnku
  • 3 cebule
  • po 2 gałązki pietruszki i kolendry
  • żółtko
  • po łyżce bułki tartej i mąki
  • szczypta majeranku
  • papryczka chili
  • 500 g oleju do smażenia
  • 200 g gęstego naturalnego jogurtu
  • pieprz i sól
  • ocet

Przygotowanie:

Ciecierzycę odsączamy z zalewy na sitku, przepłukujemy wodą, odstawiamy, żeby się osuszyła. Cebule, czosnek, pietruszkę, papryczkę chili i kolendrę drobno siekamy. Odrobinę czosnku i kolendry odkładamy - doprawiamy nimi sos jogurtowy.

Ciecierzycę dokładnie rozgniatamy widelcem albo miksujemy blenderem. Dodajemy cebulę, czosnek, świeże zioła, majeranek, chili, mąkę, bułkę tartą, żółtko, doprawiamy pieprzem i solą, dokładnie mieszamy.

Z powstałej masy wilgotnymi dłońmi formujemy średniej wielkości kulki. Smażymy je w dobrze rozgrzanym głębokim oleju na jasnozłoty kolor. Kuleczki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i układamy na talerzu.

Reklama

Do jogurtu dodajemy odłożone wcześniej czosnek i kolendrę, a także 2 łyżeczki octu, pieprz i sól, dokładnie mieszamy. Sos przekładamy do miseczek i podajemy z kuleczkami z ciecierzycy.

Zobacz także:



Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy