Przygotowanie:
Ciecierzycę odsączamy z zalewy na sitku, przepłukujemy wodą, odstawiamy, żeby się osuszyła. Cebule, czosnek, pietruszkę, papryczkę chili i kolendrę drobno siekamy. Odrobinę czosnku i kolendry odkładamy - doprawiamy nimi sos jogurtowy.
Ciecierzycę dokładnie rozgniatamy widelcem albo miksujemy blenderem. Dodajemy cebulę, czosnek, świeże zioła, majeranek, chili, mąkę, bułkę tartą, żółtko, doprawiamy pieprzem i solą, dokładnie mieszamy.
Z powstałej masy wilgotnymi dłońmi formujemy średniej wielkości kulki. Smażymy je w dobrze rozgrzanym głębokim oleju na jasnozłoty kolor. Kuleczki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i układamy na talerzu.
Do jogurtu dodajemy odłożone wcześniej czosnek i kolendrę, a także 2 łyżeczki octu, pieprz i sól, dokładnie mieszamy. Sos przekładamy do miseczek i podajemy z kuleczkami z ciecierzycy.
Zobacz także: