Kulinarna podróż do Chorwacji

Faszerowane liście winogron
Faszerowane liście winogron123RF/PICSEL

Sarma - faszerowane liście winogron

Składniki

  • 40-50 marynowanych liści winogron,
  • 1 szklanka ryżu,
  • 20 dag mielonego mięsa wołowego,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, mięty i koperku,
  • 1/2 l wody lub bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta mielonej ostrej papryki,
  • 1/4 łyżeczki tymianku,
  • sól pieprz

Zagórska zupa ziemniaczana

Składniki

  • 70 dag ziemniaków,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 mała pietruszka,
  • 2 średnie cebule,
  • 10 dag wędzonego boczku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 200 ml kwaśnej śmietany do zupy,
  • 1 łyżeczka octu,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól, pieprz,
  • 4 kromki bułki wrocławskiej,
  • 1 łyżka masła
Cevapcici to chorwacki przysmak
Cevapcici to chorwacki przysmak123RF/PICSEL

Cevapcici

Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa wołowego (z łopatki lub karkówki),
  • 1 łyżka ostrej musztardy,
  • 3 łyżki pasty ajvar,
  • 1 średnia biała cebula,
  • 1 średnia czerwona cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka mielonego pieprzu np. ziołowego,
  • 1 łyżka słodkiej lub ostrej mielonej papryki,
  • 50-100 ml gazowanej wody,
  • po 1 łyżeczce tymianku i cząbru lub zioła prowansalskie,
  • sól,
  • łyżka oleju
Gulasz rybny
Gulasz rybny123RF/PICSEL

Gulasz rybny

Składniki

  • 1 kg filetów z białej ryby,
  • 2 duże cebule,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 40 dag pomidorów z puszki,
  • 3 łyżki słodkiej mielonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki,
  • 200 ml białego wytrawnego wina,
  • 1-2 łyżki czerwonego octu winnego,
  • 2 listki laurowe,
  • cukier,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?