Kulinarny recykling. Tego nie wyrzucaj
To, co często ląduje w koszu na śmieci, może przydać ci się jeszcze w celach leczniczych. Oto nasz kulinarny recykling.
Ukrój kawałek skórki, rozbij ją, aż stanie się miękka i wiotka. Nacieraj zmienione chorobowo miejsca aż wnętrze zrobi się brązowe. Profilaktycznie wykonuj ten zabieg raz dziennie, a w razie zaostrzenia objawów choroby - 2 razy dziennie, najlepiej rano i wieczorem.
Przygotuj z nich odwar. Żółte albo brązowe łupiny z trzech cebul zalej litrem letniej wody. Zagotuj. Zestaw z ognia, odcedź i pij raz dziennie jako herbatkę. Zawierają kwercytynę, która działa przeciwzapalnie, zapobiega przywieraniu płytki miażdżycowej do ścian naczyń krwionośnych oraz związki siarki, które mają właściwości przeciwzapalne, odtruwające oraz bakterio- i grzybobójcze.
Po wypiciu herbaty (czarnej lub zielonej) zalej fusy 1/2 szklanki gorącej wody. W przestudzonym naparze zmocz dwa waciki kosmetyczne. Połóż na powieki. Trzymaj 15 minut. Herbata zawiera dużo garbników, które zmniejszają opuchliznę poprzez obkurczanie naczyń włosowatych. Uwaga! Nie używaj aromatyzowanej herbaty, bo podrażni spojówki.
Zobacz także: