Kulki à la rafaello

Słodka przekąska? Postaw na samodzielne wykonanie! Polecamy przepis na domowe pralinki kokosowe.

Jeśli chcesz, żeby deser był jeszcze słodszy, ale o delikatnym posmaku, podczas przygotowywania masy mlecznej dodaj do niej połamaną białą czekoladę i poczekaj, aż się rozpuści
Jeśli chcesz, żeby deser był jeszcze słodszy, ale o delikatnym posmaku, podczas przygotowywania masy mlecznej dodaj do niej połamaną białą czekoladę i poczekaj, aż się rozpuści123RF/PICSEL

Składniki

  • 15 dag wiórków kokosowych
  • 20 dag cukru
  • 25 dag mleka w proszku
  • 15 dag masła
  • 45 migdałów

>>>Na kolejnej stronie dowiesz się, jak je przygotować<<<

Sposób przygotowania:

1. Migdały zalać wrzątkiem. Odstawić do ostygnięcia na 10 minut, obrać ze skórki (po moczeniu powinna sama odchodzić pod naciskiem palca). 

2. Wlać do rondelka 140 ml wody, dodać cukier. Podgrzewać do momentu, aż cukier się rozpuści. Wsypać mleko w proszku i mieszać, dopóki całość nie osiągnie gładkiej konsystencji. Lekko przestudzić. 

3. Masło posiekać, dodać 3/4 wiórków kokosowych. Wymieszać dokładnie, aż masa będzie jednolita, połączyć z masą mleczną. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Schładzać następnie kilka godzin w lodówce, a najlepiej pozostawić na całą noc. 

4. Nabierać przy pomocy łyżeczki niewielkie porcje masy, nakładać na nie po migdale. Formować w dłoniach kuleczki tak, żeby migdał znajdował się w środku. Obtoczyć kulki w pozostałych wiórkach kokosowych, schłodzić w lodówce. 

Zobacz także:

Pralinki kokosoweInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?