Kulki makaronowo-serowe
Proste w przygotowaniu i niedrogie, ale robią furorę na każdym przyjęciu.

Składniki
- 500 g makaronu (np. kolanka, świderki itp.)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 400 ml mleka
- 500 g sera żółtego
- Sól, pieprz
- 2 jajka
- Bułka tarta
- Olej do smażenia
Ugotuj makaron w osolonym wrzątku, odcedź. Z masła i mąki zrób zasmażkę, powoli dolewaj mleko cały czas mieszając. Dodaj starty ser i mieszaj aż się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem. Wmieszaj makaron i wstaw masę na godzinę do lodówki. Uformuj kulki z masy i ponownie wstaw do lodówki na godzinę. Panieruj w roztrzepanym jajku i bułce, a następnie smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.