​Kulki makaronowo-serowe

Proste w przygotowaniu i niedrogie, ale robią furorę na każdym przyjęciu.

Kulki makaronowo-serowe
Kulki makaronowo-serowe123RF/PICSEL

Składniki

  • 500 g makaronu (np. kolanka, świderki itp.)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml mleka
  • 500 g sera żółtego
  • Sól, pieprz
  • 2 jajka
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia

Ugotuj makaron w osolonym wrzątku, odcedź. Z masła i mąki zrób zasmażkę, powoli dolewaj mleko cały czas mieszając. Dodaj starty ser i mieszaj aż się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem. Wmieszaj makaron i wstaw masę na godzinę do lodówki. Uformuj kulki z masy i ponownie wstaw do lodówki na godzinę. Panieruj w roztrzepanym jajku i bułce, a następnie smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

W trosce o środowisko – z czego zrobiona jest najnowsza płyta Natalii Przybysz?Styl.pl
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?