1. Ziemniaki mocno szorujemy pod bieżącą wodą, by pozbyć się skórki. Gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, odcedzamy. Przestudzone przepuszczamy przez praskę.
2. Umyty i osuszony szczypiorek siekamy. Szynkę kroimy w niedużą kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Żółtka oddzielamy od białek.
3. Do ziemniaków dodajemy żółtka, mleko, szczypiorek, szynkę, ser, musztardę, doprawiamy pieprzem, papryką, solą. Wyrabiamy, by składniki się połączyły. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pianę partiami dodajemy do ziemniaczanej masy, delikatnie mieszając. Formujemy 25 kulek i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdą kulkę wykładamy cienki plaster masła. Pieczemy około 15 minut w 175ºC. Możemy podawać je na ciepło lub na zimno.