Kurczak BBQ z żółtą fasolą
Przepis: Ching-He Huang

Porcja: dla 4 osób
Czas przygotowania: 10 min; plus czas na marynowanie
Czas gotowania: 15 min
Stopień trudności : łatwy
Składniki
- 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
- 2,5 centymetrowy kawałek imbiru, obrany i świeżo starty
- 4 kopiaste łyżki stołowe sosu z żółtej fasoli
- 4 kopiaste łyżki miodu
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 4 łyżki wina ryżowego Shaohsing lub wytrawnego sherry
- 1 kopiasta łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju arachidowego, dodatkowa ilość do smarowania grilla
- 6 udek kurczaka, bez kości i skóry, pokrojone na kawałki wielkości 2-2,5 cm
- 4 patyczki bambusowe (o długości około 25 cm), namoczone w wodzie przez 20-30 minut
- 340 g długiej chińskiej fasolki, obranej i pokrojonej na trzy części
- 1 papryczka Fresno, bez nasion, posiekana do ozdoby
Włóż wszystkie składniki marynaty do miski i dobrze wymieszaj. Dodaj kurczaka, wymieszaj z marynatą, przykryj folią i wstaw do lodówki na minimum godzinę, najlepiej na całą noc.
Podgrzej grill lub patelnię grillową na dużym ogniu, posmaruj ruszt lub patelnię olejem przed grillowaniem mięsa.
Wyjmij kurczaka z marynaty. Przelej marynatę na małą patelnię i doprowadź do wrzenia. Odstaw ją na bok. Nadziej kawałki kurczaka na patyczki bambusowe, około 5 -6 kawałków na każdy patyczek.
Grilluj kurczaka, z każdej strony przez 2 minuty, aż się dobrze przypiecze. Zmniejsz ogień na średni i obok szaszłyków połóż fasolkę. W trakcie grillowania polewaj kurczaka i fasolkę, co kilka minut, pozostałą marynatą. Grilluj szaszłyki i fasolkę,aż będą gotowe - przez około 10-12 minut, od czasu do czasu obracając mięso i dodatki. Podawaj gorące lub w temperaturze pokojowej, udekoruj papryczką.
"Ching ratuje restauracje", weekendy o 2:00 w Polsat Food Network