Kurczak chimichurri
Zainspiruj się przepisami z kuchni blisko- oraz dalekowschodniej i ciesz nieziemskim smakiem i aromatem grillowanego drobiu .
Sposób przygotowania:
1. Najpierw przygotuj sos: czosnek obierz i zmiażdż. Natkę pietruszki i oregano umyj, osusz i drobno posiekaj. Papryczkę chili rozkrój i pozbaw pestek. Drobno posiekaj. Składniki włóż do miski. Zalej oliwą. Przemieszaj. Dopraw octem winnym, solą i grubo zmielonym pieprzem. Odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
2. Filety umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj je solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem oraz skórką cytrynową. Wysmaruj oliwą. Odłóż na pół godziny do zamarynowania. Kładź na rozgrzany ruszt. Grilluj po ok. 5 minut z obu stron. Podawaj z sosem chimichurri.
Zobacz także: