Reklama

Kurczak chimichurri

Zainspiruj się przepisami z kuchni blisko- oraz dalekowschodniej i ciesz nieziemskim smakiem i aromatem grillowanego drobiu .

Składniki

  • 4 piersi kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Składniki na sos

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/4 szklanki liści oregano
  • 1 papryczka chili
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/2 łyżki octu winnego

Sposób przygotowania:

1. Najpierw przygotuj sos: czosnek obierz i zmiażdż. Natkę pietruszki i oregano umyj, osusz i drobno posiekaj. Papryczkę chili rozkrój i pozbaw pestek. Drobno posiekaj. Składniki włóż do miski. Zalej oliwą. Przemieszaj. Dopraw octem winnym, solą i grubo zmielonym pieprzem. Odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. 

2. Filety umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj je solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem oraz skórką cytrynową. Wysmaruj oliwą. Odłóż na pół godziny do zamarynowania. Kładź na rozgrzany ruszt. Grilluj po ok. 5 minut z obu stron. Podawaj z sosem chimichurri. 

Zobacz także:

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy