Reklama

Kurczak curry z ciecierzycą i mango

Ciecierzyca posiada wiele właściwości zdrowotnych, zawiera sporo białka i wspomaga odchudzanie. Możesz ją dodać do kurczaka, któremu egzotycznego smaku nada curry i mango.

Czas przyrządzenia: 80 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 90 dag dyni hokkaido
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 owoc mango
  • 30 dag szpinaku
  • 1 puszka (40 dag) ciecierzycy
  • 10 dag orzechów nerkowca
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki ziaren kolendry
  • 2 łyżki mielonego imbiru
  • po 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej i cynamonu
  • 4 łyżki kurkumy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Na suchej patelni zrumienić kolendrę, zemleć. Wymieszać z imbirem, kurkumą, gałką i cynamonem.

2. Mięso włożyć do rondla, zalać wodą, dodać łyżkę przypraw i łyżeczkę soli, gotować 30 minut, wyjąć, pokroić na kawałki, bulion przecedzić. 

3. Dynię pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, posypać dwoma łyżkami przypraw. Dodać dwie szklanki bulionu i mleko kokosowe, pokrojone w kostkę mango, szpinak, ciecierzycę i kawałki kurczaka. Gotować na małym ogniu pięć minut. Podawać posypane zrumienionymi orzechami.

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | zupa | ciecierzyca
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy