Kurczak curry z ciecierzycą i mango
Ciecierzyca posiada wiele właściwości zdrowotnych, zawiera sporo białka i wspomaga odchudzanie. Możesz ją dodać do kurczaka, któremu egzotycznego smaku nada curry i mango.
Składniki
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 90 dag dyni hokkaido
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 owoc mango
- 30 dag szpinaku
- 1 puszka (40 dag) ciecierzycy
- 10 dag orzechów nerkowca
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki ziaren kolendry
- 2 łyżki mielonego imbiru
- po 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej i cynamonu
- 4 łyżki kurkumy
- sól, pieprz
1 godz. 20 min
4
Przygotowanie:
1. Na suchej patelni zrumienić kolendrę, zemleć. Wymieszać z imbirem, kurkumą, gałką i cynamonem.
2. Mięso włożyć do rondla, zalać wodą, dodać łyżkę przypraw i łyżeczkę soli, gotować 30 minut, wyjąć, pokroić na kawałki, bulion przecedzić.
3. Dynię pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, posypać dwoma łyżkami przypraw. Dodać dwie szklanki bulionu i mleko kokosowe, pokrojone w kostkę mango, szpinak, ciecierzycę i kawałki kurczaka. Gotować na małym ogniu pięć minut. Podawać posypane zrumienionymi orzechami.
Zobacz także: